A-
A+

USA och EU överens om fred i tullkriget

USA:s handelsminister Gina Raimondo. Arkivbild.
USA:s handelsminister Gina Raimondo. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

USA och EU har kommit överens om att få ett slut på den långdragna tvisten om USA:s tullar på stål och aluminium.

Men det är fortfarande oklart hur stora volymer som EU får importera tullfritt till landet varje år.

Annons

Annons

Överenskommelsen innebär att USA har lyckats undvika en kraftig höjning av EU:s importtullar på amerikanska motorcyklar, bourbon och andra produkter, uppger USA:s handelsminister Gina Raimondo.

Raimondo säger vidare att överenskommelsen innebär att tullarna som infördes under tidigare presidenten Donald Trump kommer att finnas kvar, och att stål och aluminium från EU även fortsättningsvis ska avgiftsbeläggas med 25 respektive 10 procent av värdet.

Samtidigt ska en begränsad mängd stål och aluminium tillåtas att importeras till landet utan avgifter, under förutsättning att det helt och hållet är producerat inom EU. Det ska i sin tur hjälpa båda ekonomierna att möta den "delade utmaningen" i global överproduktion som huvudsakligen kan härledas till Kina, enligt Raimondo.

Handelsministern säger att avtalet ska minska kostnaderna för stålintensiv amerikansk tillverkningsindustri. Stålpriserna har mer än tredubblats under det senaste året samtidigt som branschen har kämpat med att möta den ökade efterfrågan på stål efter nedstängningarna under pandemin.

Det är ännu oklart hur stora volymer som EU ska få importera tullfritt, men källor uppger till Reuters att det handlar om 3,3 miljoner ton stål.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.