A-
A+

USA och Kina varnar varandra om Taiwan

Utrikesministrarna Antony Blinken (USA) och Wang Yi (Kina) vid G20-mötet i Rom i oktober.
Utrikesministrarna Antony Blinken (USA) och Wang Yi (Kina) vid G20-mötet i Rom i oktober.
USA/KinaTT-AFP

USA uppmanar Kina att tona ner sina påtryckningar mot Taiwan och säger inför veckans digitala möte mellan ländernas presidenter att Kina bör lösa konflikten med dialog.

Kina har svarat med att allt amerikanskt stöd slår tillbaka på USA.

Annons

Annons

USA:s Joe Biden och Kinas Xi Jinping ska träffas digitalt tidigt på tisdag för ett samtal via videolänk. Inför mötet varnar USA:s utrikesminister Antony Blinken Kina för att pressa Taiwan.

I ett samtal med sin kinesiske motpart, Wang Yi, uttryckte han sitt missnöje med Kinas "militära, diplomatiska och ekonomiska påtryckningar mot Taiwan". Han uppmanade också Peking att via dialog "lösa konflikten enligt det taiwanesiska folkets önskningar", enligt USA:s utrikesdepartement.

"Slår tillbaka på USA"

Wang Yi å sin sida sade enligt kinesisk utsago att allt stöd, offentligt eller i det tysta, för Taiwans oberoende "underminerar freden i Taiwansundet och kommer att slå tillbaka på USA".

Kina anser att Taiwan är en del av landets territorium och har sagt att man i något skede kommer att ta kontroll över ön, med våld om så krävs. Förutom regelbundna kinesiska militära styrkeövningar i havet utanför och i luftrummet nära Taiwan har ordkriget om ö-staten trappats upp på senare tid.

Annons

Annons

USA-militär i Taiwan

Bland annat sade Taiwans president Tsai Ing-Wen i oktober att hon litar på att USA kommer att försvara landet vid en eventuell militär attack från Kina.

Hon sade även att ett mindre antal amerikanska soldater befinner sig i Taiwan. Det är första gången sedan 1979 – då Washington diplomatiskt erkände Kina – som en ledare för Taiwan bekräftar att amerikansk trupp befinner sig i landet. USA:s försvarshögkvarter Pentagon har tidigare bekräftat saken.

I början av november sade en talesperson för Taiwanfrågor i Kina att den som visar stöd för Taiwans självständighet ska räknas som kriminell av Kina livet ut.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.