A-
A+

USA öppnar för förlängd evakuering

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.
AfghanistanTT

USA:s president Joe Biden hoppas att evakueringarna i Kabul ska vara klara till månadsskiftet. Men han utesluter inte en förlängning.

Talibanerna säger att de sänder stridande till Panjshirdalen i norra Afghanistan, där väpnat motstånd mobiliseras.

Annons

Annons

Taliban vid vägspärr i Kabul. Hundratals uppges vara på väg mot motståndsnästet Panjshirdalen.
Taliban vid vägspärr i Kabul. Hundratals uppges vara på väg mot motståndsnästet Panjshirdalen.
Marinsoldater från USA bevakar flygplatsområdet i Afghanistans huvudstad Kabul.
Marinsoldater från USA bevakar flygplatsområdet i Afghanistans huvudstad Kabul.
Ahmad Massoud talar vid en minnesceremoni över fadern Ahmad Shah Massoud i mars i år. Arkivbild.
Ahmad Massoud talar vid en minnesceremoni över fadern Ahmad Shah Massoud i mars i år. Arkivbild.
Krigsledaren Ahmad Shah Massoud, som dödades av al-Qaida 2001, här på bild i Panjshirdalen 1997. Sonen Ahmad, åtta år på bilden, leder motståndsgruppen mot talibanerna.
Krigsledaren Ahmad Shah Massoud, som dödades av al-Qaida 2001, här på bild i Panjshirdalen 1997. Sonen Ahmad, åtta år på bilden, leder motståndsgruppen mot talibanerna.

I en kort tv-sänd presskonferens sent på söndagen sade en uppenbart trött president Biden att mycket återstår innan evakueringen i Kabul är klar – och att mycket fortfarande kan gå fel.

Diskussion pågår hos oss och med våra militärer om vi ska förlänga tidsfristen för evakuering, säger Biden.

Tidsfristen är satt till den 31 augusti. Bedömare tvivlar på att evakueringen kommer att kunna slutföras till dess.

Vi har gjort flera saker för att få allt fler att komma ut ur Kabul. Säkerhetszonen har bland annat utökats, sade Biden.

Han underströk åter att han inte ångrade beslutet att avsluta USA:s militära insatser i Afghanistan. Bidens korta utspel kom efter ytterligare en dag med kaotiska rapporter från evakueringen i Kabul.

Flera döda vid flygplats

Talibanerna anklagade USA för läget på flygplatsen.

Amerika, med all sin makt och sina tillgångar. . . har misslyckats med att skapa ordning vid flygplatsen, säger talibanföreträdaren Amir Khan Mutaqi enligt nyhetsbyrån AFP.
Det är fred och lugn i hela landet, kaos råder enbart vid Kabuls flygplats.

Enligt försvarsalliansen Nato har minst 20 personer dödats i och omkring flygplatsen sedan talibanerna tog makten förra söndagen.

Annons

Annons

Ny front

Tecken finns på att strider kan bryta ut mellan talibaner och afghanska grupper som motsätter sig deras styre. Hundratals talibankrigare har börjat röra sig mot Panjshirdalen, meddelade extremiströrelsen på söndagskvällen.

Där har talibanmotståndare haft sin bas ända sedan krigsherren Ahmad Shah Massoud mobiliserade grupper mot den sovjetiska invasionsstyrkan på 1980-talet.

Nu är det hans son, Ahmad Massoud, som leder motståndet från den mytomspunna dalen. Massoud den äldre försökte varna västvärlden för Afghanistans extremistgrupper, men dödades av al-Qaida den 9 september 2001 – två dagar före terrorattacken som föranledde det amerikanska intåget i Afghanistan.

Redo att slåss

Gruppen ses som en av flera politiska och militanta krafter som finns slumrande i landet. Och nu har talibanerna siktet inställt på rörelsens bas i Panjshirdalen, en av få platser talibanerna inte har kontroll över, eftersom "lokala företrädare vägrat lämna över området frivilligt", skriver extremiströrelsen på Twitter.

Till tv-kanalen al-Arabiya har Ahmad Massoud sagt att ett inbördeskrig är oundvikligt ifall talibanerna inte börjar samtala med andra grupper i Afghanistan.

Talibanerna kommer inte att bli långvariga om de fortsätter på detta sätt. Vi är redo att försvara Afghanistan och varnar för blodsspillan, säger han till kanalen.

I Panjshirdalen uppges rester från den afghanska armén, specialstyrkor och lokala milismän som vill slåss mot talibanerna ha samlats.

Vi vill inte att ett krig ska bryta ut, säger Massoud under en telefonintervju med Reuters.

Inkluderande regering

Samtidigt sprider han ett förhoppning om en inkluderande regering i Kabul, där samtliga Afghanistans många etniska grupper finns representerade – någonting helt annat än det skräckvälde mot oliktänkande som världen befarar att talibanerna kommer att införa.

Vi vill få talibanerna att inse att den enda vägen fram är genom förhandling, säger han.

På tisdag ska ett virtuellt toppmöte med G7-länderna (Storbritannien, USA, Japan, Tyskland, Italien, Frankrike och Kanada) hållas med anledning av läget i Afghanistan. Mötet kommer som ett svar på växande kritik mot det som av vissa ses som handfallenhet från västmakterna när talibanerna tog makten för en vecka sedan.

Talibanerna – vars tidigare styre 1996–2001 har beskrivits som ett skräckvälde med offentliga avrättningar och obefintliga rättigheter för kvinnor – meddelade under helgen att man nu håller på att bilda Afghanistans framtida regering.

Rörelsens företrädare kommer de närmaste dagarna att resa till över 20 av landets 34 provinser för möten med tidigare guvernörer och byråkrater, enligt uppgifter på söndagen. Nu kan också skolor och högskolor öppna igen, säger en talesperson till Reuters.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!