A-
A+

USA: Över 700 fall av apkoppor i världen

Apkoppor ger upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Arkivbild från Kongo-Kinshasa.
Apkoppor ger upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Arkivbild från Kongo-Kinshasa.
VärldenTT-AFP

Över 700 fall av apkoppor har konstaterats i världen, enligt en sammanställning från USA:s smittskyddsmyndighet CDC.

Annons

Annons

Sjukdomen finns normalt i västra och centrala Afrika, men sedan i maj har ett ökande antal fall rapporterats från bland annat länder runt om i Europa och Nordamerika. De flesta fallen förekommer bland män som har haft sexuella relationer med andra män, enligt WHO.

USA:s smittskyddsmyndighet CDC har kartlagt de globala fallen och funnit att de nu har stigit till över 700 stycken.

På fredagen kom uppdaterade siffror från Frankrike och Kanada. I Frankrike har 51 fall påträffats, en ökning med 18 på två dagar. Kanada rapporterar 77 bekräftade fall, nästan alla i provinsen Québec.

I Sverige fanns i slutet av maj fyra fall.

I USA har totalt 21 personer insjuknat, samtliga har eller är på väg att tillfriskna.

Vem som helst kan få apkoppor och vi övervakar spridningen av apkoppor noga i alla folkgrupper, säger Jennifer McQuiston vid CDC.

Apkoppor ger upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.

Sjukdomen kan behandlas med antivirala läkemedel. Myndigheter i flera länder påpekar att vaccin kan hjälpa även personer som redan har haft närkontakt med smittade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.