A-
A+

USA: Putin fortsätter till Transnistrien

USA:s underrättelsechef Avril Haines talar till senatens underrättelseutskott under tisdagen.
USA:s underrättelsechef Avril Haines talar till senatens underrättelseutskott under tisdagen.
UkrainaTT-AFP

Rysslands president Vladimir Putin kommer inte att nöja sig med Donbass i östra Ukraina, utan är besluten att skapa en landbro till Transnistrien, enligt USA:s underrättelsechef.

Annons

Annons

Underrättelsechef Avril Haines levererade budskapet vid en utfrågning i ett senatsutskott i Washington DC.

Vi bedömer att president Putin förbereder sig för en långvarig konflikt i Ukraina under vilken han fortfarande avser att uppnå mål bortom Donbass, sade Haines.

Putin bedömer troligen att USA:s och EU:s beslutsamhet i stödet till Ukraina kommer att försvagas, enligt henne.

Transnistrien är en ryskstödd utbrytarregion i Moldavien, vid gränsen mot Ukraina. Ukraina och analytiker har tidigare varnat för att Ryssland planerar att erövra landområden längs med havet ända bort till Moldavien.

USA bedömer samtidigt att Putin blir allt mer oförutsägbar och kan komma att införa undantagstillstånd i delar av Ryssland i syfte att stödja krigsinsatsen i Ukraina.

Den pågående trenden ökar sannolikheten för att president Putin tar till allt mer drastiska metoder. Det inkluderar undantagstillstånd, att låta industrin gå över till tillverkning av militära medel och potentiellt trappa upp de militära insatserna för att nå sina mål, sade hon.

Däremot tror Haines och hennes analytiker inte att Putin kommer att använda kärnvapen så länge Ryssland inte står inför ett "existentiellt hot".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.