USA redo att rösta om pandemipaket

Senatens demokratiske minoritetsledare Chuck Schumer är positiv. Bild från Kapitolium i Washington DC i veckan.
Senatens demokratiske minoritetsledare Chuck Schumer är positiv. Bild från Kapitolium i Washington DC i veckan.
USATT-Reuters

Efter en nattlig kompromiss verkar USA:s kongress närma sig en överenskommelse för att lyckas spika en statsbudget för det kommande året.

Annons

Annons

Annons

Annons

Enligt Demokraterna står parterna nu betydligt närmare varandra när det gäller en slutgiltig överenskommelse om det jättelika virusstödpaket som bidragit till svårigheter i förhandlingarna.

Om vi fortsätter på den här vägen och inget uppkommer så kommer vi att kunna rösta i morgon, säger senatens demokratiske minoritetsledare Chuck Schumer till reportrar i USA:s parlamentshus sent på lördagen, amerikansk tid.

Under pandemin har många miljoner amerikaner förlorat sina jobb. Stödpaketet på 900 miljarder dollar innefattar checkar på 600 dollar (motsvarande 5 000 kronor) till individer och ett tillskott på 300 dollar i veckan till dem som får a-kassa.

USA:s invånare kan inte utfordra sina familjer eller betala sina räkningar med kongressens diskussioner. Vi måste slutföra våra samtal, utarbeta en lagstiftning och sjösätta den planen, säger senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell, som tidigare lovat att inte ta julledigt förrän stödpaketet godkänts.

En temporär statsbudget löpte ut på fredagskvällen, amerikansk tid. Med bara timmar kvar till deadline förlängde kongressen då nödlösningen i ytterligare två dagar, till och med söndagen, vilket innebär tidig måndagsmorgon svensk tid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons