A-
A+

USA: Rymdvarelser flyger inte här – tror vi

Fascinationen är stor kring ufon. Arkivbild från den årliga ufo-festivalen i Capilla del Monte, Argentina.
Fascinationen är stor kring ufon. Arkivbild från den årliga ufo-festivalen i Capilla del Monte, Argentina.
USATT

Vi har inga bevis för att det finns ufon med rymdvarelser vid spakarna. Men vi kan inte heller helt utesluta det. Så sammanfattar källor i Washington USA:s kommande rapport om "oidentifierade luftfenomen".

Annons

Annons

Mystiska flygande objekt med oerhörd acceleration, förmåga att plötsligt byta riktning eller dyka ner i vatten. USA:s försvar har fått in många sådana rapporter genom åren, ibland även med bild- eller videobevis.

Den underrättelserapport om fenomenen som släpps den 25 juni är därför hett emotsedd. Och expresident Barack Obama spädde på nyfikenheten när han i en intervju med James Corden i tv-programmet "The late late show" nyligen sade:

Allvarligt talat, det finns bilder och inspelningar av objekt i skyn som vi inte exakt vet vad de föreställer.

Inga bevis

Inför rapporten har The New York Times nu pratat med inblandade tjänstemän, som fördjupar Obamas resonemang: Inga bevis har hittats för att objekten styrs av okända livsformer, men det finns heller inga bevis för motsatsen.

Det handlar alltså fortfarande, bokstavligen, om ufon (Unidentified Flying Objects) – även om underrättelsetjänsterna vill signalera att man inte ens vet om det är objekt, och gått över till förkortningen uap (Unidentified Aerial Phenomena, oidentifierade luftfenomen).

Annons

Annons

Hemlig bilaga

En relativt banal tes är att det handlar om experimentella överljudsfarkoster från exempelvis Ryssland eller Kina. Men då återstår att förklara vad det är för teknik som möjliggör de ofta tysta men uppenbarligen väldigt kraftfulla objekten. Rapporten tar exempelvis upp den "jättelika Tic Tac", stor som ett trafikflygplan, som siktades utanför San Diego 2004.

Jag har aldrig sett något som kan accelerera så, sade militärpiloten David Fravor till The New York Times efteråt.

Och även om rapporten blir offentlig när den överlämnas till kongressen lär spekulationerna fortsätta – den har nämligen en bilaga med rön som anses så känsliga att dessa sidor ska förbli hemligstämplade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!