A-
A+

USA: Ryssland förbereder svepskäl för krig

Ryska pansarvagnar av modell T-72B3 under en övning norr om staden Rostov-na-Donu, omkring tio mil från Ukrainas gräns, i onsdags.
Ryska pansarvagnar av modell T-72B3 under en övning norr om staden Rostov-na-Donu, omkring tio mil från Ukrainas gräns, i onsdags.
USA/RysslandTT-AP-AFP

Ryska specialsoldater står i beredskap att attackera under falsk flagg – medan nättroll anklagar Ukraina för att hetsa fram krig, enligt USA:s regering.

Ryssland avfärdar anklagelserna som helt grundlösa.

Annons

Annons

Ryssland har redan placerat ut soldater som är tränade för strid i bebyggelse och som kan använda sprängmedel i ett dåd under falsk flagg i östra Ukraina, enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki, som hänvisar till amerikanska underrättelser.

Ett sådant dåd skulle då riktas mot ryskstödda separatister, för att det ska framstå som ett ukrainskt angrepp som kan rättfärdiga ett ryskt ingripande.

Vid sidan av detta pågår enligt Psaki en omfattande desinformationskampanj i Rysslands statliga kanaler och i sociala medier där Ukraina framställs som en aggressiv part som begår övergrepp mot folket i området.

Som vid Krimkrisen?

USA stödjer Ukraina i det spända säkerhetsläge som råder och den amerikanska regeringen har inte lagt fram några ytterligare detaljer om de påstådda planerna. En anonym underrättelsekälla berättar för nyhetsbyrån AP att misstankarna i huvudsak bygger på avlyssnad kommunikation och observationer av rörelser i området.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sade i torsdags att Ryssland har förberett för sabotage och informationsinsatser för att kunna agera om och när det fattas beslut om en eventuell offensiv. Enligt honom är det samma strategi som användes vid annekteringen av Krimhalvön 2014.

Medier i Ukraina rapporterade på fredagen att även ukrainska myndigheter misstänker att det finns ryska planer på att provocera fram en rejäl upptrappning.

Det amerikanska försvarsdepartementets talesperson Mark Kirby gör gällande att uppgifterna är "väldigt trovärdiga" och att en rysk insats skulle kunna involvera såväl soldater som underrättelseagenter.

De hybridiserar ofta sitt manskap till en grad där gränserna inte nödvändigtvis är så tydliga, säger Kirby.

Annons

Annons

Dementerade snabbt

Kremls talesperson Dmitrij Peskov avfärdar de amerikanska påståendena som helt grundlösa. Rysslands president Vladimir Putin har förnekat att det finns några vidare invasionsplaner när det gäller Ukraina, men ställer hårda krav på att Nato ska ge Ryssland en rad garantier framöver.

Ryssland har stationerat upp emot 100 000 soldater nära gränsen till östra Ukraina

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.