A-
A+

USA: Ryssland försöker destabilisera Moldavien

Den största staden, Tiraspol, i det Rysslandsstödda utbrytarstyret i regionen Transnistrien i östra Moldavien. Arkivbild.
Den största staden, Tiraspol, i det Rysslandsstödda utbrytarstyret i regionen Transnistrien i östra Moldavien. Arkivbild.
USATT-AFP

USA anklagar Ryssland för att försöka destabilisera den tidigare sovjetstaten Moldavien – med målet att så småningom få igenom en Moskvavänlig regering.

Annons

Annons

Vi tror att Ryssland eftersträvar alternativ för att försvaga den moldaviska regeringen, troligen med det slutliga målet att se en mer Rysslandsvänlig administration, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Moldavien, som ligger mellan Rumänien och Ukraina, var fram till 1991 en del av Sovjetunionen. Politiken präglas av motsättningar mellan Rysslandsvänliga och EU-orienterade partier.

Ryssland möjliggör sedan många år ett utbrytarstyre i regionen Transnistrien i östra Moldavien och där finns ett par tusen ryska soldater som kallas fredsbevarande.

Nu tror Washington att Moskva försöker skapa en bredare instabilitet i Moldavien.

Ryska skådespelare, några med nuvarande kopplingar till rysk underrättelsetjänst, försöker iscensätta och använda protester i Moldavien som grund för att uppmuntra till ett tillverkat uppror mot den moldaviska regeringen, säger Kirby.

Vidare säger Kirby att USA är övertygat om att Moldaviens demokratiska institutioner själva förmår svara på dessa hot – men att USA "naturligtvis kommer att fortsätta att ge ett robust stöd".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.