USA:s biljonplan mot covid kan delas i två

USA:s senatorer, som här den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris på väg in i kammaren i fredags, kan snart få rösta om nya covidåtgärder.
USA:s senatorer, som här den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris på väg in i kammaren i fredags, kan snart få rösta om nya covidåtgärder.
USATT

Nästa mångbiljonplan mot pandemin i USA kan delas i två, för att ha större chans att godkännas i det splittrade Washington. Det säger en insatt källa till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Annons

Annons

Annons

Kongressen och Vita huset har redan grälat i flera veckor om olika delar av paketet, som totalt uppgår till 908 miljarder dollar, motsvarande 7,7 biljoner kronor. Och det börjar brådska – direkt efter jul upphör ett antal tillfälliga åtgärder som hållit miljoner amerikaner ekonomiskt under armarna, såsom arbetslöshetsstöd och vräkningsstopp.

Vi kan inte åka härifrån (på julledighet) utan ett hjälppaket. Det får inte hända, sade senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell i förra veckan.

När nu åtgärderna ska upp till omröstning, kanske redan på måndagen, planeras en delning, enligt Reuters källa. Tanken är, att på så sätt hindras inte många åtgärder av några få oenigheter.

Mindre kontroversiella delar, såsom stöd till småföretagare och pengar till vaccindistribution, läggs i så fall i ett paket, som uppgår till 748 miljarder dollar.

Resten, där bland annat stöd till delstats- och lokala myndigheter hamnar, blir ett eget mindre paket.

Trots de jättelika summorna är dessa åtgärder mindre än de tidigare beslutade, sammanlagt ungefär 3 000 miljarder dollar i olika stödpaket mot pandemin tidigare i år. Och efter sitt tillträde i januari väntas den nye presidenten Joe Biden komma med ytterligare biljonprogram, trots en statsskuld i USA som rusade redan före pandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons