USA:s postmästare i blåsväder – igen

USA:s postmästare, republikanen Louis DeJoy.
USA:s postmästare, republikanen Louis DeJoy.
USATT

Har USA:s omtvistade postchef Louis DeJoy pressat anställda att donera pengar till republikanska politiker – och därmed brutit mot kampanjfinansieringslagar?

Frågan utreds nu av representanthusets mäktiga utredningsutskott.

Annons

Annons

En demonstration mot nedskärningarna inom USA:s postmyndighet i Washington DC nyligen.
En demonstration mot nedskärningarna inom USA:s postmyndighet i Washington DC nyligen.
En mycket respekterad man, sade president Donald Trump på måndagen om DeJoy enligt webbtidningen The Hill.

Men Trump uttryckte också stöd för utredningen och verkade svara jakande på frågan om postmästaren borde avskedas om han brutit mot kampanjlagar.

Jo, om det kan bevisas att han gjorde någonting fel, alltid, sade Trump.
Jag tycker att han är en mycket ärlig kille, men vi får se.

Gav stora bonusar

Enligt uppgifterna, som först publicerades i tidningen The Washington Post , ska DeJoy under sin tid som chef för logistikföretaget New Breed i North Carolina ha uppmanat anställda att skriva ut checkar till samt gå på insamlingsevenemang för vissa republikanska politiker. De anställda ska sedan har ersatts för sina bidrag genom extra bonusar.

Louis var en nationell insamlingsledare för Republikanska partiet. Han bad anställda om pengar. Vi gav honom pengar och han återgäldade genom att ge oss stora bonusar, berättar David Young som var HR-chef för New Breed, till The Washington Post.

Enligt Young var dessa bonusar större än vad som förväntats, de "täckte skatt och allt annat".

Ett sådant arrangemang är ett brott mot såväl federala vallagar som North Carolinas lokala kampanjfinansieringslagar.

New Yorkdemokraten Carolyn Maloney, som är ordförande i representanthusets utredningsutskott, ska nu undersöka saken och uppmanar postens styrelse att stänga av DeJoy.

Annons

Annons

Skurit ned

Louis DeJoy själv anser att han "alltid följd kampanjfinansieringslagar och regler", säger hans talesperson Monty Hagler.

Hagler noterar också att de anställda på New Breed aldrig slagit larm om att de känt "någon form av press att ge politiska bidrag".

Postmästarens står Donald Trump nära och har gett miljonbelopp till presidentens kampanj. De senaste veckorna har han orsakat rubriker i samband med den infekterade frågan om poströstning. Detta eftersom han gett order om kraftiga nedskärningar inom postmyndigheten – trots att enorma mängder poströster väntas skickas i samband med höstens virusskuggade presidentval.

Trump har upprepade gånger kritiserat poströstande och, utan att lägga fram bevis, hävdat att det innebär ökat valfusk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons