"USA:s säkerhet undergrävs av Trumpregeringen"

USA:s tillträdande president Joe Biden höjer tonläget mot den avgående presidenten Donald Trump och hans regering.
USA:s tillträdande president Joe Biden höjer tonläget mot den avgående presidenten Donald Trump och hans regering.
USATT-AFP-Reuters

Tonläget har höjts rejält av USA:s tillträdande president Joe Biden gentemot den man han ska efterträda den 20 januari.

Annons

Annons

Annons

Annons

I ett tal på måndagen anklagade Biden den sittande presidenten Donald Trumps regering för att äventyra USA:s säkerhet.

Vi har mötts av motstånd från försvarsdepartementet och från förvaltnings- och budgetbyrån, sade Biden efter att han hållit ett möte med sin utrikespolitiska grupp.
Enligt min mening är detta ingenting annat än ansvarslöst, fortsatte han.

Demokraten Biden vann över republikanen Trump i valet den 3 november. Men det dröjde ändå till i slutet av november innan företrädare för Bidens övergångsteam överhuvudtaget fick träffa personer inom Trumpadminsitrationen för att förbereda maktskiftet.

För närvarande får vi inte tillgång till den information vi behöver om centrala säkerhetspolitiska frågor från den avgående regeringen, sade Biden i måndagens tal.

Han anklagade också Trump och i synnerhet försvarshögkvarteret Pentagon för att "obstruera" och för att ha "undergrävt" USA:s säkerhet.

Sanningen är att flera av (säkerhets- och förvars) organisationerna som är avgörande för vår säkerhet har lidit enorm skada. De har urholkats – personalmässigt, kapacitetsmässigt och moraliskt.

Med bara drygt tre veckor kvar till att Biden tillträder som president har Trump inte erkänt sig besegrad i valet. Han hävdar att valsegern "stulits" från honom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons