A-
A+

USA skickar "spökdrönare" till Ukraina

En amerikansk haubits av typen M119A34. Arkivbild.
En amerikansk haubits av typen M119A34. Arkivbild.
UkrainaTT

USA:s nya stödpaket till Ukraina innehåller bland annat vapen som skickas inför striderna som väntas i den så kallade Donbassregionen, däribland en nyutvecklad "spökdrönare".

Annons

Annons

Det amerikanska paketet meddelades under torsdagen och ska vara värt 800 miljoner dollar. Det innehåller bland annat 72 haubitsar och 144 000 granater. De ytterligare artilleripjäserna innebär att Ukraina kan utrusta ytterligare fem artilleribataljoner, enligt Pentagon.

De är viktiga med tanke på den typ av strider som vi väntar oss i Donbass, med terräng som är öppen, platt och inte lika tätbebyggd, säger presstalespersonen John Kirby.

USA:s flygvapen har också skräddarsytt ett ny drönare åt Ukraina. 121 exemplar av de så kallade Phoenix Ghost ska skickas till landet. Phoenix Ghost-drönarna är, likt Switchblademodellen som USA skickat tidigare, utrustade med sprängmedel men kan också användas för övervakning.

Enligt Politico kan de flyga i sex timmar och verka i mörker, vilket är effektivt i strider mot halvstora bepansrade markmål.

Det var så klart en drönare som började utvecklas före kriget. Men efter diskussioner med ukrainarna så tror vi att det här systemet passar väldigt väl för deras behov i östra Ukraina, säger Kirby.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.