A-
A+

USA: Spänningar i Kreml om Wagnergruppen

John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, visar satellitbilder som han säger underbygger USA:s påståenden om att Nordkorea levererat vapen för användning i kriget i Ukraina.
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, visar satellitbilder som han säger underbygger USA:s påståenden om att Nordkorea levererat vapen för användning i kriget i Ukraina.
USATT-AFP

USA betecknar den ryska Wagnergruppen som en "transnationell kriminell organisation". Det privata legoknektsbolagets relativa framgångar i Ukraina har skapat spänningar i Kreml, konstaterar Vita huset.

Annons

Annons

Wagnergruppen, som styrs av styrkans överhuvud och finansiär Jevgenij Prigozjin, har runt 50 000 stridande i Ukraina, enligt John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Enligt Kirby har 80 procent av styrkans stridande hämtats från fängelser.

USA:s finansdepartement betecknar nu formellt Wagnergruppen som en "transnationell kriminell organisation".

Fler sanktioner möjliga

Beteckningen innebär att en bredare användning av sanktioner mot gruppen kommer att vara möjlig. Enligt Kirby är gruppen "en kriminell organisation som begår omfattande grymheter".

Vi kommer att arbeta obevekligt för att identifiera, upplösa, avslöja och rikta oss mot dem som hjälper Wagner, säger han.

John Kirby säger att det finns bevis för att Prigozjins självförtroende gällande Wagnergruppens relativa framgångar i Ukraina har skapat spänningar i Kreml.

Annons

Annons

"Rivaliserande maktcenter"

Wagner håller på att bli ett rivaliserande maktcenter till den ryska militären och andra ryska departement, säger han.
Prigozjin försöker främja sina egna intressen i Ukraina och Wagner tar militära beslut som till stor del baseras på vad de kommer generera för Prigozjin, i positiv publicitet.

Kirby visade också underrättelsebilder från i november som han säger visar när Nordkorea tillhandahåller vapen till Wagner för gruppens insatser i Ukraina. För runt en månad sedan meddelade John Kirby att Nordkorea levererat vapen till Wagnergruppen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.