A-
A+

USA stänger på plus – men vaccinbolagen rasar

Det breda S&P500 är stängde på plus 0,6 procent. Arkivbild.
Det breda S&P500 är stängde på plus 0,6 procent. Arkivbild.
BörsTT

Efter en nedgång under fredagen stänger marknaden i USA med gröna siffror. Men efter ett uttalande av president Joe Biden är vaccintillverkarna måndagens förlorare på börsen.

Annons

Annons

USA-börserna öppnade skakigt i väntan på veckans räntebesked från en rad centralbanker.

Men efter en stabil uppgång mot slutet av handelsdagen stängde samtliga stora börsindex på plus.

Det breda S&P500 är plus 0,7 procent, medan industriindexet Dow Jones är plus 0,6 procent. Det tekniktunga Nasdaqs kompositindex ökar 0,8 procent.

Det följer en betydligt dystrare stängning i fredags. Då sjönk Dow Jones med 0,5 procent och Nasdaq backade 0,9 procent.

Förlorare under handelsdagen har varit vaccintillverkare, det sedan USA:s president Joe Biden i en intervju med 60 minutes meddelat att "pandemin är över".

Moderna och Biontech tappar 7 respektive 8,6 procent under dagen. Tillsammans har de stora vaccintillverkarna förlorat uppemot 10 miljarder dollar i börsvärde under måndagen, rapporterar Financial Times.

På onsdag väntas den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) lämna sitt räntebesked. De flesta analytiker tror att räntan höjs med 75 punkter – men några spår en hel procentenhet, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

En så stor höjning kan vara negativt för marknaden, enligt CFRA Researchs investeringsstrateg Sam Stovall:

Vi tror att en 100-punktshöjning skulle göra investerarna på Wall Street nervösa, då det kan tolkas som att Fed överreagerar av siffrorna i stället för att följa en bestämd plan, säger han till Bloomberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.