A-
A+

USA: Ta hem era medborgare som stridit för IS

Sveriges utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Sveriges utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
PolitikTT

Ta hem era medborgare som har stridit för extremistgruppen IS. Den uppmaningen ger USA:s utrikesminister Antony Blinken till sina allierade, däribland svenska utrikesministern Ann Linde, under ett möte med medlemmar i alliansen mot IS.

Annons

Annons

Omkring 10 000 personer som misstänks ha stridit för IS sitter fängslade i kurdiska områden i norra Syrien, enligt amerikanska beräkningar.

Situationen är helt enkelt ohållbar. Det kan inte pågå under obestämd tid, sade Blinken enligt nyhetsbyrån AFP.

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio föreslog en "afrikansk insatsstyrka" för att tackla hotet från IS som blivit allt mer aktiv på den afrikanska kontinenten. Hur en sådan styrka skulle utformas lämnades osagt.

Antony Blinken uttryckte sitt stöd för idén, som kan komma att efterträda den franska insatsstyrkans närvaro i terrordrabbade Sahelregionen, som Frankrikes president Emmanuel Macron sagt skall avvecklas i sin nuvarande form.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) finns bland dem som har rest till Rom för att delta i mötet med alliansen, som har 83 medlemmar.

"Samarbetet inom koalitionen har varit helt centralt för att trycka tillbaka Daesh (IS) och nu måste vi vara uthålliga för att se till att en av världens värsta terrorgrupper inte återuppstår", skrev Linde i en kommentar inför mötet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!