A-
A+

USA till Iran: Släpp oljefartyg omedelbart

Den amerikanska flottan har publicerat ett videoklipp som visar hur små iranska båtar ringar in oljefartyget Niovi i Hormuzsundet.
Den amerikanska flottan har publicerat ett videoklipp som visar hur små iranska båtar ringar in oljefartyget Niovi i Hormuzsundet.
EkonomiTT-Bloomberg-AFP

Iranska styrkor har lagt beslag på ännu en oljetanker inom loppet av en vecka, enligt den amerikanska flottan.

USA kräver nu att Iran omedelbart släpper det senaste fartyget som beslagtogs tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid.

Annons

Tillslaget ägde rum när den Panama-flaggade oljetankern Niovi passerade Hormuzsundet.

Irans trakasserier av fartyg och störande av navigationsrätt i regionala och internationella vatten strider mot internationell lag och stör regional stabilitet och säkerhet, säger utrikesdepartementets talesperson Vedant Patel.
Vi ansluter oss till det internationella samfundet i uppmaningen till den iranska regeringen och den iranska flottan att omedelbart släppa fartyget och dess besättning, fortsätter han.

Niovi hade lämnat Dubai och var på väg till Fujairah i Förenade arabemiraten när ett dussin iranska stridsbåtar ringade in fartyget, varpå det tvingades ändra kurs till iranskt vatten.

I torsdags förra veckan tog den iranska flottan kontroll över fartyget Advantage Sweet, flaggat i Marshallöarna. Besättningen och fartyget hålls fortfarande kvar i Bandar Abbas, Iran.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.