USA-valet: Twitter varnar vid förtida segerrop

President Donald Trump under ett valmöte i Wisconsin på måndagen.
President Donald Trump under ett valmöte i Wisconsin på måndagen.
USATT-Reuters

Twitter och Facebook är på tå för att inte riskera att sprida falska uppgifter i det infekterade USA-valet. Inlägg av president Donald Trump dagen före valet fick varningsetikett. Och Twitter har en plan för att flagga förtida segerdeklarationer som omtvistade.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Beroende på det stora antalet post- och andra förtidsröster finns det i år risk att det tar tid innan resultatet i presidentvalet står klart.

Uppgifter i förra veckan om att Trump överväger att utropa seger på valnatten även om inte alla poströster räknats har väckt uppståndelse. Även om Trump senare officiellt har dementerat detta, senast i en intervju med Fox News på tisdagsmorgonen, så har Twitter vidtagit åtgärder.

Varningsflagg

I ett blogginlägg skriver Twitter att inlägg där kandidater eller kampanjorganisationer förklarar sig som vinnare innan det finns ett officiellt resultat kommer att markeras med varningstext. Även andra Twitterkonton med över 100 000 följare kan bli föremål för liknande varningar.

Twitter listar också en rad nyhetsorganisationer som inte kommer att ifrågasättas när de utser vinnare. de är bland andra nyhetsbyrån AP och tv-kanalerna ABC News, CNN och Fox News.

Trump själv kommenterade uppgifterna om att han planerar att utropa seger innan alla röster räknats.

Jag tror att vi vinner, men bara när det finns en seger. Det finns ingen anledning att spela något spel, säger Trump till Fox News.

Annons

Annons

Stoppar delning

På måndagen valde både Twitter och Facebook att förse inlägg från Trump med varningsflagg. Trump kritiserade beslutet i USA:s högsta domstol om att tillåta förlängd tidsfrist för hur länge poströster ska räknas i Pennsylvania. Beslutet kommer att leda till "utbrett fusk" och "var mycket farligt", skrev Trump. Twitter markerade texten med att innehållet var diskutabelt och kan vara missledande. Dessutom hindrades användare från att sprida inlägget vidare.

När Twitter ingrep, efter 40 minuter, hade dock redan inlägget delats 55 000 gånger.

Det är inte första gången sociala medier som Facebook och Twitter varningsmärker Trumps inlägg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons