USA väntar på segertal - Harris inleder

Bidenanhängare i Wilmington i Delaware.
Bidenanhängare i Wilmington i Delaware.
USATT

I natt vid 02-tiden, svensk tid, väntas Demokraternas presidentkandidat Joe Biden hålla tal till det amerikanska folket, som landets tillträdande president.

Alla är glada, säger Jamie Myer i Wilmington, där talet ska hållas.

Annons

Annons

Tillträdande vicepresidenten Kamala Harris håller segertal.
Tillträdande vicepresidenten Kamala Harris håller segertal.

Kamala Harris var först ut på scenen i Wilmington i Delaware. Den blivande vicepresidenten, enligt amerikanska mediers bedömningar, sade att USA:s själ har stått på spel i valet.

Ni levererade ett klart budskap. Ni valde, hopp, enighet, anständighet, forskning, och ja - sanning. Ni valde Joe Biden som USA:s nästa president.

Talet hålls i Bidens hemstad Wilmington i Delaware, där tidningen Delaware News Journal utropar: "Fatta det här: En Delaware-kille som heter Joe blir USA:s nästa president".

Alla är glada. Alla är stora Bidenfans här. Han är från området, och har varit inblandad i lokalpolitiken här under lång tid. Alla var glada redan när han blev vald till vicepresident, säger Jamie Myer, som jobbar på en italiensk restaurang i staden.

Själv missar hon hans tal eftersom hon är på jobbet.

Men alla som har ätit här i kväll har försökt att komma härifrån snabbt för att hinna hem och se det, säger hon.

"Rätt imponerande"

Jamie Myer berättar att hon har mött Joe Biden ibland eftersom han går till samma kyrka som henne. Hon beskriver honom som trevlig.

TT: Hur känns det att någon som är från din hemstad valts till president?

Det är rätt imponerande. Jag hoppas att han sätter Delaware på kartan, säger Jamie Myer med ett skratt.

Själv har Biden mest lyft fram sin födelseort Scranton, där han levde de första åren av sitt liv. Scranton ligger i det politiskt viktiga Pennsylvania. Men Jamie Myer störs inte av att Wilmington hamnat i skymundan.

Scranton är hans rötter. Men jag tror att han oftare kommer hit än vad han är där. Delaware är en väldigt liten delstat men en nära gemenskap. Alla känner alla här, så jag tror inte att någon känner sig utelämnad. För vi känner alla honom, alla har träffat honom någon gång, säger hon.

Annons

Annons

"Ser fram emot"

TT: Vad har du för förväntningar på honom?

Jag var ganska neutral i det här valet. Jag vill bara det som är bäst för landet. Jag ser fram emot att se vad han kan göra för oss, säger hon,

Joe Biden har hållit flera tal sedan valnatten, där han hittills betonat enighet och tålamod, och återupprepat sitt löfte om att vara en president för alla i landet, inte bara de som röstat på honom.

Japans premiärminister Yoshihide Suga tillhörde dem världsledare som gratulerade Biden på Twitter , där han skrev att han önskar en stärkt allians mellan USA och Japan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons