A-
A+

Utan pandemin – ingen VAR-ilska från Ronaldo

Portugals Cristiano Ronaldo var inte nöjd när domaren missade hans troligen regelrätta mål i VM-kvalet borta mot Serbien.
Portugals Cristiano Ronaldo var inte nöjd när domaren missade hans troligen regelrätta mål i VM-kvalet borta mot Serbien.
FotbollTT-AFP

Videogranskningssystemet VAR används i de flesta stora herrmatcher i fotboll. Men inte i VM-kvalet, vilket Cristiano Ronaldo bittert fick erfara.

Nu förklarar Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) varför.

Annons

Annons

Den portugisiske storstjärnan Cristiano Ronaldo var vansinnig efter att hans förmodade segermål gick om intet i VM-kvalmatchen borta mot Serbien häromdagen. Reprisbilder visade att hela bollen med stor sannolikhet var över linjen, men något mål blev det inte och därför slutade matchen 2–2.

I vanliga fall hade domaren konsulterat VAR, men på grund av coronapandemin har man inte hunnit införa systemet i det europeiska VM-kvalet, säger Uefa. Det är också skälet till att klubblagsturneringen Europa League tillämpat VAR först i utslagsomgångarna, och att höstens gruppspel i Nations League spelades utan systemet på plats.

"Pandemins påverkan på Uefas operativa och logistiska kapacitet gjorde att implementeringen av VAR blev försenad till Europa Leagues gruppspel och att den helt drogs in för de europeiska kvalen till VM 2022", säger Uefa i ett pressmeddelande.

Ronaldo var inte den enda som irriterade sig på domslut under de första VM-kvalomgångarna. Spaniens Iñigo Martínez hävdade att Greklands straff i 1–1-matchen lagen emellan aldrig hade blivit tilldömd om VAR funnits med i bilden. Och Irlands förbundskapten Stephen Kenny menade å sin sida att hans lag blivit blåst på en straff i landets förlustmatch mot Serbien.

Hur kan det inte finnas VAR? Det finns i vissa matcher men inte i andra, jag förstår inte hur det är möjligt, sade Kenny till tv-bolaget RTE.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!