Utdragen nedskjutning av passagerarflygplan

Resterna av det ukrainska passagerarflygplan som sköts ned utanför Irans huvudstad Teheran i januari. Arkivbild.
Resterna av det ukrainska passagerarflygplan som sköts ned utanför Irans huvudstad Teheran i januari. Arkivbild.
IranTT-AFP

Piloterna på det ukrainska passagerarflygplan som sköts ned utanför Teheran i januari levde och manövrerade planet en stund även efter att den första av de två luftvärnsrobotarna exploderat. Ljudupptagningar avslöjar att de talade med varandra mellan detonationerna.

Annons

Annons

Det ukrainska planet med 176 människor ombord på väg till Kiev kraschade kort efter start den 8 januari och samtliga dödades – varav 17 som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige. Efter några dagar tvingades Iran erkänna att landets eget luftvärn, som var försatt i skärpt beredskap, av misstag skjutit ned planet med två rysktillverkade robotar.

De svarta lådorna och ljudupptagningen från cockpit, som efter många turer skickades till analys i Frankrike i mitten av juli, bär på en del av svaren om händelseförloppet.

I 19 sekunder

Nu avslöjar Touraj Dehghani Zanganeh, chefen för Irans civila luftfartsmyndighet, en del av hemligheterna. Enligt ljudupptagningarna talade piloten, andrepiloten och en instruktör med varandra under tiden mellan den första och andra detonationen, säger han enligt en artikel på det iranska statliga tv-bolagets hemsida.

Upp till 19 sekunder efter att en första roboten exploderat i närheten av flygplanet noterade de onormala förhållanden, säger han.

Samtidigt uppger Touraj Dehghani Zanganeh att piloterna under denna tid hade kontroll över planet men att de inte tycks ha förstått vad problemen berodde på.

Annons

Annons

Motorerna på

Instruktören antydde att flygplanet hade ett elektroniskt problem och reservkraften hade aktiverats, säger han.
Piloterna informerades om att flygplanets båda motorer var på, fortsätter Touraj Dehghani Zanganeh.

Men 19 sekunder efter den första explosionen slutade de svarta lådorna att fungera. Någon effekt av den andra roboten har därför inte kunnat analyseras, enligt honom.

Att använda två robotar vid bekämpning av ett flygande föremål är standard i flera länders luftvärnstaktik, har militära experter påpekat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons