-
+

Utegångsförbud stoppat – Rutte vädjar ändå

Upplopp bröt ut under flera nätter i rad i Nederländerna efter införandet av utegångsförbudet. Bilden är från Haarlem den 25 januari.
Upplopp bröt ut under flera nätter i rad i Nederländerna efter införandet av utegångsförbudet. Bilden är från Haarlem den 25 januari.
NederländernaTT-Reuters

Det nattliga utegångsförbudet i Nederländerna hävs efter ett domstolsbeslut.

Regeringen meddelar att den överklagar domen, och premiärministern manar invånarna att ändå hålla sig inne.

Annons

Annons

Utegångsförbudet är det första i landet sedan andra världskriget. Men regeringens åtgärd har väckt våldsamma protester. En domstol i Haag gav på tisdagen kritikerna rätt.

"Utegångsförbudet grundades på en lag om nödlägen, där det inte finns tid för debatt i parlamentet", skriver domstolen i sitt utlåtande.

"Något sådant trängande behov fanns inte i det här fallet. Den här typen av långtgående åtgärder måste stödja sig på lämpliga lagar."

Men regeringen säger att den ska överklaga domen, och står därmed fast vid sitt beslut att införa utegångsförbud för att minska smittspridningen.

Premiärminister Mark Rutte uppmanar landets invånare att fortsatt hålla sig inomhus nattetid.

Det vore väldigt oklokt att häva utegångsförbundet just nu, säger Rutte, som tillägger att regeringen arbetar på ny lagstiftning för att ge restriktionerna bättre juridisk förankring.

Domstolen hävdar att regeringen inte har kunnat klargöra varför utegångsförbudet var absolut nödvändigt i det här skedet av pandemin. Smittspridningen höll på att minska då reglerna trädde i kraft den 23 januari, påpekar domstolen.

Utegångsförbudet, som gäller klockan 21.00–04.30, förlängdes nyligen till den 3 mars.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss