A-
A+

Utredare: Soldater sköt ihjäl demonstranter

På årsdagen för den uppmärksammade demonstrationen förra året marscherade folk i Lagos igen. 'Sars' är en ifrågasatt enhet inom polisen. Arkivbild från den 20 oktober i år.
På årsdagen för den uppmärksammade demonstrationen förra året marscherade folk i Lagos igen. "Sars" är en ifrågasatt enhet inom polisen. Arkivbild från den 20 oktober i år.
NigeriaTT-AFP-AP

Poliser och soldater öppnade eld mot en fredlig demonstration i Nigerias största stad Lagos, enligt utredare som granskat händelsen. Den beskrivs som en regelrätt massaker.

Annons

Annons

Demonstrationen, som ägde rum i slutet av oktober förra året, riktades mot polisvåld och en specifik enhet inom den nigerianska polisen som länge anklagats för övervåld och övergrepp.

Vittnen och bland andra människorättsorganisationen Amnesty International berättade att minst tio människor dödades av poliser och soldater som började skjuta mot folkmassan – men det förnekades tvärt av myndigheterna.

Utredarna finner att skotten "skadade och dödade oväpnade och försvarslösa demonstranter, utan att det skett provokation eller något som rättfärdigade det". De finner att minst elva personer dödades och att fyra personer har försvunnit och kan antas ha blivit dödade.

"Sättet som de gick till angrepp och dödade på kan i sitt sammanhang beskrivas som en massaker", skriver de.

Deras rapport skulle hemlighållas tills dess regeringen offentliggjorde den, men den läckte ut i nigerianska medier i förväg.

Mörkläggandet av vad som skedde vid demonstrationen ledde till internationella fördömanden. Utredningskommissionen rekommenderar att myndigheterna vidtar åtgärder mot de inblandade polis- och militärstyrkorna, att drabbade får kompensation och att det framförs en offentlig ursäkt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.