A-
A+

Utreder om vaccin kan orsaka inflammation

EMA undersöker om vaccin mot covid-19 skulle kunna leda till fall av en ovanlig hyperinflammation. Arkivbild.
EMA undersöker om vaccin mot covid-19 skulle kunna leda till fall av en ovanlig hyperinflammation. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) utreder om det finns en liten risk att vaccin mot covid-19 kan orsaka en ovanlig hyperinflammation.

Annons

Annons

Tillståndet kallas för multisystemiskt inflammatoriskt syndrom (MIS) och det är känt att den kan uppstå som en reaktion hos personer efter att de insjuknat i covid-19. I Sverige har åtminstone 250 barn drabbats av det efter att ha haft virussjukdomen. För många blir det allvarligt – en knapp fjärdedel har behövt intensivvård – men ännu har ingen avlidit av det.

EMA:s kommitté för läkemedelssäkerhet, PRAC, tittar närmare på ett fall i Danmark där en 17-årig pojke drabbades av MIS efter att ha vaccinerats med Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty. Pojken hade inte haft covid-19 tidigare. Han har senare återhämtat sig helt och hållet.

Enligt EMA finns det ytterligare ett fåtal likartade fall inom unionen, där de drabbade också har fått andra typer av mRNA-covidvaccin.

Myndigheten understryker att det i dagsläget inte finns någon anledning att ändra rekommendationerna eller vaccinens produktinformation, men den uppmanar vårdanställda att vara vaksamma och rapportera in alla eventuella fall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!