A-
A+

Utredning om Helenamordet läggs ner

Chefsåklagare Jenny Karlsson. Arkivbild.
Chefsåklagare Jenny Karlsson. Arkivbild.
BrottTT

Utredningen om mordet på Helena Andersson i Mariestad 1992 läggs ner igen.

Förundersökningen har haft en person som misstänkt, och i och med att han avlidit så har jag lagt ner den, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson.

Annons

Annons

Helena Andersson var 22 år när hon försvann i samband med en utekväll i Mariestad i juni 1992.

Dagen därpå hittades hennes sandaler och två ringar nära hennes föräldrahem. Men där slutar spåren och hennes kropp har aldrig hittats.

Polisen misstänker att hon blivit mördad och har haft flera misstänkta under årens lopp, men fallet har aldrig lett till åtal.

Sommaren 2020 tog polisens kalla fall-grupp över utredningen och i augusti förra året meddelade polisen överraskande att en ny misstänkt identifierats och gripits.

Mannen, som var i 30-årsåldern 1992, begärdes häktad för mord, men släpptes på fri fot av tingsrätten. Misstankarna har kvarstått, men eftersom den misstänkte nyligen avlidit läggs utredningen nu ner.

Det återstår att se om det skulle komma fram något nytt som gör att man får anledning att starta en ny förundersökning. Men som läget ser ut nu finns det inte längre anledning att bedriva förundersökning, säger Jenny Karlsson.

Men ärendet är svårutrett, tillägger hon, så chanserna är inte stora. Inte minst för att det gått 30 år sedan händelsen.

Kalla fall-gruppen som har utrett det nu senaste omgången har försökt att vända på alla stenar man hittat, så det är tråkigt att man inte kommer längre i nuläget, säger Jenny Karlsson.

I samband med gripandet framkom att mannen vid tiden för det misstänkta mordet bodde i Mariestad. P4 Skaraborg har rapporterat att han funnits med i utredningen tidigare, men inte som misstänkt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.