A-
A+

Utsläpp kan bromsa fabriksplaner

Ett litiumjonbatteri som används i fordon rullar av tillverkningsbandet vid General Motors fabrik i Michigan. Arkivbild.
Ett litiumjonbatteri som används i fordon rullar av tillverkningsbandet vid General Motors fabrik i Michigan. Arkivbild.
EkonomiTT

Mark- och miljödomstolen ska avgöra om det australiska företaget Talga får miljötillstånd för att bygga en fabrik på Hertsöfältet i Luleå, som ska göra material till batterier.

Annons

Enligt Norr Media har utsläppen hamnat i fokus under huvudförhandlingen, där länsstyrelsen och Talga är oense om betydelsen av den zink och kvicksilver som fabriken släpper ut i Sörbrändöfjärden.

Sörbrändöfjärden har redan i dag den sämsta klassningen av vissa ämnen. Den får inte bli sämre, vi ser en risk att det blir det, säger Anna-Carin Ohlsson, enhetschef på länsstyrelsen i Norrbotten, till Norrbottens-Kuriren.

Talga menar å sin sida att kvicksilverutsläppen är så låga att de knappt är upptäckbara, medan de 44 kilo zink som beräknas släppas ut inte är mycket i sammanhanget, eftersom Luleälven årligen enligt bolaget släpper ut 35 000 kilo.

Det blir uppenbart att zinkbelastningen från Talgas verksamhet inte har någon reell biologisk inverkan, sade Talgas ombud Joel Mårtensson vid slutanförandet, enligt NSD.

I april gav Mark- och miljödomstolen tillstånd till gruvverksamhet utanför Vittangi i Kiruna kommun till Talga. Grafitkoncentratet är tänkt att fraktas till Hertsöfältet för att där tillverka material som används i litiumjonbatterier.

Domstolens beslut meddelas den 21 juni.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.