A-
A+

Utsläppen nära förpandeminivå igen

Ånga stiger från skorstenarna vid kolkraftverket Neurath i Tyskland.
Ånga stiger från skorstenarna vid kolkraftverket Neurath i Tyskland.
KlimatTT-AFP

Förra året verkar ha varit en tillfällig respit när det gäller koldioxidutsläppen. I takt med att världsekonomin återhämtar sig efter pandemin har utsläppen tagit fart igen, enligt en ny rapport.

Annons

Annons

Världens koldioxidutsläpp i år förväntas hamna på nästan samma nivå eller kanske till och med högre än rekordåret 2019, enligt en årlig rapport från Global Carbon Project.

Vi kan inte utesluta att det sker en ökning av utsläppen 2022 när transportsektorn fortsätter att återhämta sig, säger Corinne le Querre, klimatförändringsprofessor vid brittiska University of East Anglia.

Kina största utsläpparen

Utsläppen beräknas öka mer i år än vad de minskade under förra året, när pandemin satte stopp för resande och minskade konsumtionen, vilket fick utsläppen att gå ned.

Kina, vars ekonomi accelererar, står enligt rapporten för 31 procent av världens utsläpp i år.

Ekonomiska incitament handlar nu om att driva på konsumtionen, och det pressar i sin tur industrin, produktion och kol, säger le Querre.

De ökade behoven av energi håller också högre takt än vad omställningen till fossilfria energikällor gör.

Annons

Annons

Ljusglimtar finns

Enligt rapportförfattarna finns det alltså stor risk att vi inte nått de högsta utsläppsnivåerna än på flera år.

Kanske kan vi börja prata om att vi nått utsläppstoppen 2023 eller 2024, säger Glen Peters, forskningschef vid centret för internationell klimatforskning i Oslo, och medförfattare till rapporten.

Förutom Kina beräknas Indien öka sina utsläpp i år och stå för 7 procent av världens utsläpp.

Rapporten är dock inte fri från ljusglimtar. En grupp på 23 länder – däribland USA, Tyskland, Japan, Frankrike och Storbritannien – vilka tillsammans står för en fjärdedel av de globala utsläppen, har både hög tillväxt och en betydande minskning av utsläpp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.