A-
A+

Utställningsföremål kan få rättslig immunitet

Amanda Lind vill underlätta för museer att låna in konstverk från andra länder. Arkivbild.
Amanda Lind vill underlätta för museer att låna in konstverk från andra länder. Arkivbild.
KonstTT

Annons

Annons

Annons

Annons

Föremål som lånas in från utlandet för att visas på tillfälliga, offentliga utställningar ska omfattas av rättslig immunitet. Det föreslår en ny utredning, som menar att processen ska regleras i en särskild lag. Avsaknaden av ett regelverk har försvårat för museer att låna in verk, enligt kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

"När vi tittar på andra länder kan vi se att där sådana här lagar finns så har det varit positivt för det internationella kulturutbytet. Jag vet att det därför är många som har sett fram emot att ta del av utredningens förslag, säger hon i ett pressmeddelande.

Både privata och offentliga arrangörer i Sverige ska få möjlighet att ansöka om immuniteten. Utredningen föreslår att Riksantikvarieämbetet får uppgiften att ta emot och behandla ansökningarna och besluten ska gälla under högst 18 månader.

Det var i september 2019 som regeringen tillsatte en utredning om att införa en ny lag för att ge statliga garantier som skydd till inlånade utländska kulturföremål.

På så vis säkerställer man att föremålen kan lämnas tillbaka utan att någon tar dem i anspråk genom till exempel beslag eller kvarstad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?