V ifrågasätter öppen gräns till Danmark

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Nio fall av det nya, mer smittsamma coronaviruset har bekräftats i Danmark. Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar ifrågasätter varför regeringen vidtar åtgärder mot Storbritannien men inte vårt grannland.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Nya mutationen tycks visserligen vara mer spridd i Storbritannien. Regeringen förbereder därför inreseförbud. Men danskar åker i mycket stor omfattning till Sverige. Varför vidtas inga åtgärder där?", skriver Dadgostar på Twitter.

Reaktionerna på den mer smittsamma virusstammen i Storbritannien har varit många.

Liberalerna och Moderaterna krävde under söndagen att Sverige snabbt skulle införa ett inreseförbud från landet, och att svenskar som kommer därifrån ska testas och sättas i karantän i väntan på svar.

Jag tycker att Sverige ska dra lärdom av att vi var för långsamma i våras och inte var försiktiga nog utan släppte in smittan när vi kunde stoppat den vid gränsen, sade M-ledaren Ulf Kristersson.

"Att göra som ansvarig minister Mikael Damberg säger och följa frågan är inte tillräckligt. För när det muterade viruset väl är i Sverige är det för sent", sade Nyamko Sabuni i ett skriftligt uttalande till TT.

Inför resestopp

Under söndagskvällen kom sedan besked från regeringen om att inreseförbud från Storbritannien införs och ska börja gälla så snart som möjligt, uppger inrikesminister Mikael Damberg (S) för SVT.

Världshälsoorganisationen uppmanar europeiska länder att vidta ökade kontroller med anledning av spridningen av den nya muterade varianten. En rad EU-länder har under söndagen fattat beslut om inreseförbud.

Israel skärper samtidigt sina reserestriktioner mot Danmark. Smittan har bekräftats hos nio personer där, rapporterar Danmarks Radio. Även Belgien och Nederländerna har bekräftade fall.

Men M-ledaren Ulf Kristersson vill inte ge något besked om resor till och från Danmark, utan säger att man måste följa utvecklingen noga.

Man får börja där det uppenbart finns många fall, och det är Storbritannien. Sedan får man se utvecklingen under de kommande dygnen. Jag tror det är det viktigaste att göra just nu.

Annons

Annons

Ny virusstam

Det var under lördagen som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gick ut och varnade om att en muterad virusstam börjat sprida sig i sydöstra England. Den uppges vara 70 procent mer smittsam men ska inte ge allvarligare sjukdom.

Folkhälsomyndigheten har inte upptäckt några bekräftade fall av den nya stammen VUI 202012/01 i Sverige, men kan heller inte utesluta att den finns här.

TT: Du tycker inte att man ska begränsa resandet inom Sverige i detta läge?

Det är inte det jag kräver i dag. Nu tycker jag vi ska stoppa resor från den plats där smittan finns, säger Ulf Kristersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons