V vill ha extra statsstöd till små kommuner

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt höll sitt sista sommartal som partiledare på Bokcafé Pilgatan i Umeå.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt höll sitt sista sommartal som partiledare på Bokcafé Pilgatan i Umeå.
PolitikTT

Vänsterpartiet vill satsa 1,9 miljarder per år i extra stöd till små kommuner.

Annie Lööf och Stefan Löfven verkar strunta i Hyltebruk och Nordmaling, men vi gör inte det. Vi ser deras utmaningar och vi vill ge dem en möjlighet att lösa dem, sade V-ledaren Jonas Sjöstedt i sitt sommartal.

Annons

Annons

Enligt Jonas Sjöstedt vill Vänsterpartiet se ett extra statsstöd på upp till tolv miljoner kronor per år till kommuner med färre än 20 000 invånare.

Stödet ska inte enbart baseras på befolkningsmängd, utan även den kommunala skattesatsen. Framför allt föreslås stödet gå till glesbygdskommuner med hög skatt och ett minskande befolkningsantal.

Bakgrunden är den väldigt allvarliga ekonomiska kris som är i många landsbygdskommuner. Det är desperata nedskärningar nu, man lägger ner skolor och försämrar äldreomsorgen och annat. Många kommuner har redan hög skatt men har för få höginkomsttagare för att få in så mycket kommunal skatt. Det måste man jämna ut, säger Jonas Sjöstedt till TT efter talet.

Kan bli misstroendeförklaring

I sommartalet, som hölls i Umeå framför ett tiotal åskådare, kritiserade partiledaren återigen den omdebatterade utredningen om förändringar i lagen om anställningsskydd som regeringen ligger bakom tillsammans med samarbetspartierna Centern och Liberalerna.

Sjöstedt sade att Vänsterpartiet "har kört över regeringen" förut för att få som de vill – och att de är beredda att göra det igen.

Efteråt utvecklar han kritiken.

Lägger de fram ett förslag som är så ensidigt och slår sönder tryggheten så mycket som det som presenterades i början av sommaren kan Stefan Löfven inte regera med vårt mandat som stöd. Det har vi varit tydliga med, säger Sjöstedt.

TT: Då är ni beredda med en misstroendeförklaring?

Ja.

Annons

Annons

"Vemodigt" med sista talet

Under sommaren har en rad skjutningar i landet fått stor uppmärksamhet, inte minst när en tolvårig flicka sköts till döds i Botkyrka i början av augusti. I juni tillsatte regeringen en utredning där förhoppningen är att brott kopplade till gängkriminalitet ska leda till hårdare straff.

Jonas Sjöstedt utesluter inte att Sverige kan snegla på den danska modellen inom vissa områden, där fem svenska män i fredags dömdes till långa straff för att ha skjutit ihjäl två män i en bil i Danmark – betydligt längre straff än de hade fått i Sverige.

Däremot tycker han att det är en förenkling att bara peka på långa straff som åtgärder mot gängkriminalitet.

Vi har varit med och tagit beslut om både skärpta straff för vapeninnehav och fler poliser. Men man måste samtidigt försöka kapa nyrekryteringen och då handlar det om att skolor måste fungera, det handlar om avhopparverksamhet och att socialtjänsten fungerar för familjerna. Det är bara om man gör bägge dessa saker samtidigt som vi kan knäcka gängen, säger han.

Sommartalet var Jonas Sjöstedts sista innan han kliver av sin post som Vänsterpartiets partiledare på partikongressen i höst.

Det känns lite vemodigt. Jag ska verkligen ta vara på de här sista månaderna. Jag hoppas kunna fixa mer pengar till välfärden och stoppa LAS-utredningen, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons