A-
A+

V vill skärpa regler för bonusar efter coronastöd

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson vill skärpa reglerna för hur företag kan betala ut bonusar om de tagit emot krisstöd under pandemin. Arkivbild.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson vill skärpa reglerna för hur företag kan betala ut bonusar om de tagit emot krisstöd under pandemin. Arkivbild.
PolitikTT

Vänsterpartiet vill skärpa reglerna så att företag som fått krisstöd inte kort därefter kan dela ut frikostiga bonusar till chefer.

Jag tycker att vi är skyldiga skattebetalarna det, säger V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Annons

Annons

På torsdagen tar hon ett initiativ i riksdagens finansutskott för att uppmana regeringen att skärpa lagstiftningen för korttidspermitteringarna och omsättningsstödet.

Frågan fick förnyad aktualitet för ett par veckor sedan när det visade sig att flera svenska storföretag delat ut bonusar samtidigt som de tagit emot skattefinansierade krisstöd under pandemin.

Bonuskalas

Särskilt mycket uppmärksamhet blev det kring Volvokoncernen, som i fjol fick 1,2 miljarder i permitteringsstöd av svenska staten. Samtidigt delade bolaget ut nästan 118 miljoner kronor i bonusar till de högsta cheferna, trots att styrelseordförande Carl-Henric Svanberg lovat att det inte skulle bli några bonusar 2020 när pandemin bröt ut och stödprogrammen lanserades.

Skattebetalarna har ställt upp med väldigt mycket pengar för att hjälpa bolagen i krisen och för att rädda jobb. Då måste vi säkerställa att det går till bolag som verkligen behöver det, säger Ulla Andersson.
Det kan man verkligen undra när vissa bolag har enorma vinstutdelningar och bonuskalas alldeles efter att de har fått stöden.

Vänsterpartiet föreslår att utdelningsförbud och bonusstopp ska förlängas och gälla i ett år efter att stödmånaderna löpt ut.

Partiet vill också att det ska införas en anmälningsplikt för företag som gör vinstutdelningar. Dessutom bör efterkontrollerna skärpas.

Det har varit enormt tryck på handläggarna, så det vore bra att ha extra kontroller och göra det systematiskt, säger Ulla Andersson.

Annons

Annons

Längre karenstid

Hon vet inte hur stort stödet för initiativet är bland övriga partier.

Jag vet att flera var upprörda över bonusarna, så jag hoppas att det finns stöd, säger Ulla Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har redan öppnat för att införa karensperioder för bonusar och utdelningar i stödlagstiftningen. Men hon vill först avvakta hur Tillväxtverket tillämpar det nu gällande regelverket.

De här stöden är till för att rädda svenska jobb och svenska företag, inte för betala ut bonusar. Därför står det också i lagstiftningen att företagen ska minska sina lönekostnader för att kunna ta del av de här stöden – och det inkluderar naturligtvis bonusar, sade Magdalena Andersson till TT i början av mars.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!