A-
A+

Vabbandet ökar kraftigt – tidig topp väntas

Förra veckan ansökte betydligt fler om tillfällig föräldrapenning för att vårda sjuka barn än motsvarande vecka tidigare år.
Förra veckan ansökte betydligt fler om tillfällig föräldrapenning för att vårda sjuka barn än motsvarande vecka tidigare år.
VårdTT

Senaste veckan var antalet föräldrar som vårdar sjuka barn långt över nivån för motsvarande period tidigare år. Ett par veckor efter skolstarten vabbar många föräldrar och Försäkringskassan spår en tidig vabtopp 2021.

Annons

Annons

En jämförelse mellan augusti månad i år och två år tillbaka visar att antalet ansökningar om vård av barn är betydligt högre vecka 34 och vecka 35 i år jämfört med både 2019 och 2020, det vill säga både före och under pandemin.

Det har börjat öka kraftigt och går upp på samma sätt som förra året. Så här brant brukar det inte vara, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Även förra året syntes en ökning efter skolstart. Men den kom först ett par veckor senare. Kurvan vände sedan nedåt från vecka 38. Om det sker även i år vet vi först om två veckor. Sett över lite längre tid räknar Försäkringskassan dock med samma utveckling som ett vanligt år.

Överdriven känsla

Vi kommer se en topp nu som går ned och sedan ökar långsamt fram till februari. Även under pandemin har vi sett det mönstret, säger Niklas Löfgren.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det väntat att förkylningar och andra luftvägsinfektioner ökar vid skolstart, det gör de varje år. Genom statistik över kontaktorsaker till 1177 och sin egen övervakning via webbpanelen Hälsorapport kan de se att symtom på luftvägsinfektioner ökat senaste två veckorna.

En hel del föräldrar har nog känt viss frustration och stress över att behöva vara borta mycket mer från jobbet än tidigare år.

En förändring jämfört med före pandemin är att det har blivit norm att stanna hemma någon extra dag när barnen är symtomfria, enligt Niklas Löfgren. Det skulle tala för att föräldrar vabbar fler dagar i sträck än förut.

Annons

Annons

Miljardökning

Statistiken visar dock att skillnaden per förälder inte varit så stor som vissa kanske upplevt. I snitt har varje förälder varit hemma två dagar mer under 2020, jämfört med innan pandemin.

TT: Är bilden av att vi varit hemma med sjuka barn så enormt mycket mer under pandemin en överdrift?

Det är inte bara vab som föräldrar har med sig i sin upplevelse, utan även att vara hemma med sjuka barn och jobba samtidigt. Om det har ökat lika mycket så blir det nästan en vecka mer per förälder på ett år. Är man två så blir det två veckor. Dessutom är det koncentrerat till vissa perioder, då kan det så klart kännas som att man är borta hela tiden, säger Niklas Löfgren.

För statskassan blir två dagar mer per förälder desto större. 2020 steg kostnaderna med 1,8 miljarder kronor för tillfällig föräldrapenning vid vård av barn från totalt åtta miljarder kronor ett normalt år till nästan tio miljarder.

Det är en onormal ökning. Så absolut, det är mycket dyrare än normalt, säger Niklas Löfgren.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!