-
+

Vaccin kan förvaras något varmare

Coronavaccinet från Pfizer och Biontech behöver inte förvaras i minst 60 minusgrader, enligt en studie som först bedöms av USA:s läkemedelsmyndighet. Arkivbild.
Coronavaccinet från Pfizer och Biontech behöver inte förvaras i minst 60 minusgrader, enligt en studie som först bedöms av USA:s läkemedelsmyndighet. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Pfizer och Biontechs coronavaccin kan förvaras vid något mildare temperatur än vad som tidigare rekommenderats.

Vanliga frysskåp tycks vara tillräckliga.

Annons

Annons

Hittills har läkemedelsbolagen rekommenderat att vaccinet förvaras djupfryst – vid 60 minusgrader eller kallare – vilket försvårat leveranserna.

Bolagen har studerat hur vaccinet reagerar på att förvaras vid mellan 25 och 15 minusgrader och funnit att det är tillräckligt kallt. Åtminstone i upp till två veckor.

Rekommendationerna har ännu inte förändrats i Sverige. Bolagens forskningsrön har lämnats över till USA:s läkemedelsmyndighet, för att den ska kunna uppdatera sina särskilda vaccinrekommendationer, enligt ett pressmeddelande. Rönen kommer att delas ut till motsvarande myndigheter världen över under de kommande veckorna.

"Om detta godkänns kommer detta nya alternativ till förvaring ge apotek och vaccinationskliniker större flexibilitet i hur de hanterar sin vaccintillgång", meddelar Pfizers ordförande Albert Bourla.

Pfizer/Biontech-vaccinet är det vaccin som levererats i allra störst mängd till Sverige hittills. I onsdags meddelades att EU köper in ytterligare 200 miljoner doser, vilket innebär att totalt 500 miljoner doser kommer att levereras till medlemsländerna under 2021.

Dess skydd mot virussjukdomen beräknas till ungefär 95 procent.

Vaccinet från Pfizer och Biontechs konkurrent Moderna har sedan tidigare visat sig kunna förvaras vid 20 minusgrader.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss