A-
A+

Vaccin kan skydda mot gonorré

Vaccin mot meningokocker kan ge ett visst skydd mot könssjukdomen gonorré, enligt ny forskning. Arkivbild.
Vaccin mot meningokocker kan ge ett visst skydd mot könssjukdomen gonorré, enligt ny forskning. Arkivbild.
MedicinTT

Gonorré är på frammarsch världen över – och blir mer resistent mot behandling. Men ett vaccin som redan finns tillgängligt kan ge visst skydd mot könssjukdomen, visar två nya studier.

Annons

Annons

Ett vaccin mot gonorré vore välbehövligt, tycker professor Elisabet Nylander.
Ett vaccin mot gonorré vore välbehövligt, tycker professor Elisabet Nylander.

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom som utan behandling kan leda till nedsatt fertilitet och andra allvarliga komplikationer.

Men dagens antibiotika biter allt sämre eftersom gonockerna – bakterierna som orsakar sjukdomen – blivit allt mer resistenta, det vill säga motståndskraftiga mot behandling. Det oroar Elisabet Nylander, professor och överläkare inom hud- och könssjukdomar vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Fortsätter det så är risken att vi snart står utan fungerande läkemedel. Därför vore det väldigt bra om det går att förhindra infektionen redan från början med vaccin, säger hon.

I dag finns inget vaccin mot just gonorré, men två nya studier visar att vaccination mot en besläktad bakterie – meningokocker – kan ge visst skydd mot sjukdomen.

Måttlig effekt – men till nytta

I flera länder ges meningokockvaccin till barn och unga som en del av de nationella vaccinationsprogrammen. Men i Sverige rekommenderas det bara till personer med vissa sjukdomstillstånd och inför resor till riskområden.

Studierna som nu publiceras i tidskriften Lancet Infectious Diseases visar att vaccin mot meningokocker ger ganska måttligt skydd mot gonorré – risken minskade med upp till 40 procent. Men forskarna anser ändå att det kan vara till nytta, särskilt med tanke på den ökande resistensen.

Den ena studien har gjorts i Australien där vaccinet sedan några år tillbaka erbjuds bland annat till tonåringar och unga vuxna. Forskarna jämförde förekomsten av gonorré hos dem som fått vaccinet och inte, och drar slutsatsen att full vaccination med två doser minskar risken för gonorré med 33 procent.

I den andra studien följde forskare i USA upp drygt 18 000 bekräftade fall av gonorré bland ungdomar i åldrarna 16–23 år, och via vaccinationsregister tog de reda på hur många som var vaccinerade mot meningokocker. Resultaten visar att två sprutor gav ett 40-procentigt skydd mot gonorré. Det är oklart om resultaten går att överföra till andra åldersgrupper men forskarna tror det.

Nu behövs kliniska studier där vaccinets effekt hos människor undersöks närmare, framhåller forskarna.

Annons

Annons

Hoppats på vaccin länge

Med tanke på behovet av nya sätt att tackla gonorré är de nya resultaten intressanta, tycker Elisabet Nylander:

Förhoppningar om att hitta ett vaccin har funnits länge, och om man kan använda ett vaccin som redan finns så är det ännu bättre.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.