-
+

Vaccin minskade covidfall med 94 procent

En israelisk studie visar en 94-procentig minskning av symtomatisk covid-19 bland 600 000 israeler som fått Pfizer-Biontechs vaccin. Arkivbild.
En israelisk studie visar en 94-procentig minskning av symtomatisk covid-19 bland 600 000 israeler som fått Pfizer-Biontechs vaccin. Arkivbild.
IsraelTT-Reuters

En israelisk studie visar en 94-procentig minskning av symtomatisk covid-19 bland 600 000 människor som fått två doser av Pfizer-Biontechs vaccin.

Annons

Annons

Resultatet rapporterades på söndagen i Israels hittills största studie.

Israels sjukvård bygger på halvstatliga centrum som ska tillhandahålla all den sjukvård landets medborgare behöver.

Ett av centrumen, Clalit, som omfattar mer än hälften av alla israeler rapporterar också att samma grupp med 600 000 personer har 92 procent mindre risk att utveckla allvarlig virussjukdom jämfört med en lika stor grupp, med matchande medicinsk historia, som inte fått vaccinet.

"Det visar otvetydigt att Pfizers coronavaccin är extremt effektivt i den verkliga världen en vecka efter den andra dosen," säger Ran Balicer, innovationschef vid Clalit till Reuters.

Han säger också att resultaten pekar på att Pfizer-Biontechs vaccin till och med är mer effektivt två veckor eller mer efter den andra dosen.

Forskare på Weizmann Institute of Science, som kontrollerat nationell statistik sade att en markant nedgång av antalet coronasmittade som behöver sjukhusvård eller var allvarligt sjuka identifierats i den första åldersgruppen som vaccinerats, det vill säga personer som är 60 år eller äldre.

Nu ser de för första gången samma sak bland personer som är 55 år eller äldre.

Antalet sjukhusvårdade och allvarligt sjuka fortsatte samtidigt att öka i den yngre gruppen som började vaccineras flera veckor senare.

Israel har haft en snabb vaccinationsutbyggnad och dess databas ger insikter om vaccinets effektivitet och vid vilken punkt som länder kan uppnå flockimmunitet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss