A-
A+

Vaccin obligatoriskt för att få jobba i Fiji

-
FijiTT-AFP

"Ingen spruta, inget jobb". I ö-nationen Fiji blir det obligatoriskt att ta covidvaccin för den som vill jobba.

Annons

Annons

Alla offentliganställda på Stillahavs-ön, som har knappt en miljon invånare, permitteras om de inte fått sin första spruta den 15 augusti, meddelar premiärminister Frank Bainimarama i ett tv-sänt tal till sina landsmän.

Och har de inte tagit sin andra spruta den första november förlorar de sina jobb. Privatanställda måste ha tagit sin första spruta den 1 augusti, annars hotar böter för privatpersoner och i värsta fall nedstängning av bolag.

Ingen spruta, inget jobb. Det är säkrast, enligt vetenskapen och det är nu regeringens regler och landets lag, sade Bainimarama i sitt tal.

De tuffa reglerna införs av ett styre som är frustrerat över coronavirusets snabba smittspridning och en allmän nonchalans gentemot restriktioner som munskyddskrav och socialt avståndshållande. De tidigare så låga smittotalen har stigit till omkring 700 nya fall per dag, efter att den så kallade deltavarianten börjat spridas.

Totalt har knappt 8 700 fall registrerats i Fiji och 48 människor har dött med covid-19, enligt den sammanställning som Johns Hopkins universitetet gör.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!