Vaccinationer väntas i början av nästa år

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström under en pressträff om arbetet med Sveriges vaccinstrategi med Socialminister Lena Hellengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström under en pressträff om arbetet med Sveriges vaccinstrategi med Socialminister Lena Hellengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.
CoronavirusetTT

Vaccinationer mot det nya coronaviruset kan komma att påbörjas redan i början av nästa år. Samtidigt kan viruset finnas med oss i flera år framöver, varför förebyggande åtgärder kommer av allt att döma finnas kvar, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör på en pressträff om vaccinläget.

Annons

Annons

Socialminister Lena Hellengren håller pressträff om arbetet med Sveriges vaccinstrategi. Med på pressträffen även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Socialminister Lena Hellengren håller pressträff om arbetet med Sveriges vaccinstrategi. Med på pressträffen även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Det handlar mer om en EU-strategi, eftersom vi bestämde oss för att gå med i EU-samarbetet. För Sveriges del har vi en strategi som bygger på att vi vill få in vaccin tidigt i landet och vi behöver säkra tillgången genom att satsa på flera kort, flera olika teknologier, så vi har mycket att välja på säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Redan under det första kvartalet nästa år kan vaccinationerna mot det nya coronaviruset påbörjas, tror han.

Under kvartal ett, säger jag, men det blir då begränsade volymer och vi vet inte hur effektiva de är hos alla patientgrupper. Men vi får vaccin i början på nästa år, dock måste alla vara medvetna om att vi får leva med det här viruset ganska länge, säger han.

"Ett lyxproblem för Sverige"

I dagsläget vet man inte om det krävs fler doser per person och inget vaccin är ännu klart för marknaden.

Vi ska betänka att de första vaccinerna som kommer först är ifrån de nya teknologierna, som inte är beprövade än. De testas nu i kliniska studier med långt över 10 000, 30 000 patienter, säger Richard Bergström.

Om allt går som det ska kommer Sverige att ha fler doser av vaccin mot covid-19 än vi behöver.

Vi har köpt på oss mer än vad vi behöver, men det är ett lyxproblem. Vi kommer kunna sälja till andra länder, säger Richard Bergström.

Annons

Annons

Inte hundra procent

Enligt Richard Bergström handlar hans arbete om att säkra vaccinet till Sverige, för att Folkhälsomyndigheten sedan ser över logistiken.

I grunden är det regionerna som kommer att sköta detta. Vi kommer att distribuera vaccinet ut till dem, sen är det de som måste ha en plan för var vaccinationen ska äga rum, hur patienterna kallas och så vidare, säger Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Förutom det planerar Folkhälsomyndigheten att följa upp effekterna av vaccinet – hur gott skydd det ger, biverkningar och annat.

De övergripande effekterna av ett sådant här vaccin kommer inte riktigt att vara kända med tanke på hur snabbt det här går. Man kommer att ha en ganska god uppfattning om skyddseffekterna, men vi får inte hundraprocentiga skyddseffekter av något vaccin egentligen och vi vet väldigt lite om hur det ser ut här, säger Johan Carlson.

Han höjer också ett varningens finger för att tro på att allt kommer att vara som vanligt igen, bara det kommer ett vaccin.

Ett framtida vaccin kommer troligen att utgöra ett viktigt verktyg i bekämpningen av pandemin. Däremot är det inte det verktyg som slutgiltigt löser problemet. Ett vaccin kan inte ensamt stoppa pandemin, de viktiga förebyggande åtgärderna måste ligga kvar under överskådlig framtid, säger Johan Carlson.

Inga barn

Han vill skicka ett tydligt budskap till alla parter att det nu är dags att sätta i gång och förbereda sig för att vara klar den dag vaccinen finns tillgängliga.

Vilka grupper som kommer att vaccineras beror väldigt mycket på vilket vaccin Sverige får tillgång till.

Personer över 70 år som har en högre risk att få allvarlig sjukdom, andra personer med underliggande sjukdomar, och vi rekommenderar också som en tredje grupp personal inom vård och äldreomsorgen. Det handlar helt enkelt om att skapa ett skydd kring de personer som har ett extra behov av skydd.

Friska barn under 18 år kommer dock inte ha behov av ett vaccin, enligt bedömningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons