A-
A+

Vaccinationscentral ska få fart på Broadway

I ett försök att återigen kunna öppna New Yorks teatrar lanseras en vaccinationskampanj för branschfolk. Arkivbild.
I ett försök att återigen kunna öppna New Yorks teatrar lanseras en vaccinationskampanj för branschfolk. Arkivbild.
TeaterTT

Det senaste årets pandemi har slagit hårt mot New Yorks vanligtvis så livliga kulturliv – men allt fler försök görs nu för att återigen få industrin på fötter. En vaccinationskampanj för branschfolk i teaterdistriktet vid Broadway är ett av initiativen från stadens myndigheter.

Annons

Annons

I ett försök att blåsa liv i New Yorks avsomnade teaterbransch avslöjade stadens borgmästare Bill de Blasio under en presskonferens i veckan planer på att öppna en vaccinationscentral på Broadway för personer som vanligtvis arbetar inom det välkända teaterdistriktet, skriver New York Times.

Enligt de Blasio är initiativet ett sätt att hjälpa den hårt drabbade branschen så att man under hösten återigen ska kunna slå upp portarna för publiken. Han meddelade även att vaccinationscentralen delvis kommer att bemannas av personer som sedan teatrarna stängde för över ett år sedan har tvingats försörja sig på arbetslöshetsersättning.

"Under det här året kommer vi att vända utvecklingen. Det är dags för ridån att gå upp och för Broadway att göra comeback", sa Bill de Blasio under presskonferensen.

Hårt drabbad bransch

New Yorks vanligtvis så pulserande kultur- och scenkonstliv har också mer eller mindre lamslagits av det senaste årets coronakris.

De många teatrarna på Broadway tvingades slå igen redan i mars 2020, och vad gäller en av stadens största kulturinstitutioner, Metropolitan, kommer ridån på det anrika operahuset i Lincoln Center att gå upp tidigast i september.

För att sätta hjulen i rullning i en bransch som under normala förutsättningar försörjer hundratusentals personer meddelade också New Yorks guvernör Andrew Cuomo för en tid sedan att underhållnings- och evenemangsställen återigen kan öppnas den 2 april – inför en begränsad publikskara.

Vad gäller inomhusproduktioner är gränsen satt till 100 personer, medan den för utomhusproduktioner istället landar på 200.

Från Broadways sida har dock Cuomos initiativ bemötts med skepsis, då många av teatrarna redan befinner sig i ett mycket svårt ekonomiskt läge. Att då spela för endast 30-40 procent av publikskaran är inte ekonomiskt hållbart, hävdar producenter och branschfolk.

Annons

Annons

Utomhusteater öppnar

Enligt den svenske kompositören Mikael Karlsson, som sedan många år bor i New York, har också scenkonsten – och de många personer som arbetar inom branschen – drabbats extremt hårt av det senaste årets pandemi.

Sanningen är att kulturlivet troligtvis inte kommer att repa sig på många, många år. Visst finns det alltid en "fighting spirit", men faktum är att många nu är skuldsatta upp över öronen på ett sätt de aldrig kommer att kunna ta sig ur, sa han i en intervju med TT under hösten.

Men trots pågående pandemi med alltjämt höga smittotal kan en ljusning trots allt kanske skönjas för det avsomnade kulturlivet i staden som vanligtvis aldrig sover.

Utomhusteatern The Delacorte, som under det senaste året har stått tom, planerar att återigen öppna i sommar – då man sätter upp Williams Shakespeares komedi "Muntra fruarna i Windsor" för publiken i Central Park.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!