A-
A+

Vaccinationskrav i FN:s generalförsamling

Hubert Alexander Minnis, premiärminister på Bahamas, deltar via länk i förra årets möte i FN:s generalförsamling. Arkivbild.
Hubert Alexander Minnis, premiärminister på Bahamas, deltar via länk i förra årets möte i FN:s generalförsamling. Arkivbild.
FNTT-AFP

Alla diplomater som ska delta vid FN:s generalförsamling i New York nästa vecka måste vara vaccinerade, enligt en begäran från stadens borgmästares kontor.

Annons

Annons

FN-delegaterna måste uppvisa vaccinationsbevis för att komma in i den stora debattsalen och även om de vill äta eller träna inomhus. New York införde nya regler den här veckan, där många inomhusaktiviteter kräver att deltagarna ska ha tagit minst en dos av coronavaccinet.

I en skrivelse klassar New Yorks hälsoansvariga FN:s generalförsamling som en konferens och det betyder att alla deltagare ska vara vaccinerade. Vidare krävs att man bär munskydd i kollektivtrafiken.

"New York rekommenderar starkt munskydd inomhus oavsett vaccinationsstatus", står det i skrivelsen som gått ut till FN.

Vaccinkravet har upprört Rysslands delegation och ryska ambassadören Vassilij Nebenzia skriver i ett brev att han är "väldigt överraskad och besviken".

"Vi är starkt emot att bara delegater med vaccinbevis ska släppas in i generalförsamlingen", skriver han.

Generalförsamlingen inleds på tisdag och fortsätter i en vecka. Den här gången hålls mötet både på plats och via länk, till skillnad från i fjol då det var ett digitalt evenemang.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.