-
+

Vaccineffekt syns nu på äldreboenden

Vård och omsorgsbolaget Attendo har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Vård och omsorgsbolaget Attendo har släppt delårssiffror. Arkivbild.
EkonomiTT

Den pågående vaccineringen har markant minskat antalet coronafall bland vård- och omsorgsbolaget Attendos kunder samt anställda. Personal som ratar vaccinering kan dock få byta arbetsuppgifter, säger vd:n Martin Tivéus till TT.

Annons

Annons

Under julhelgen inleddes fas 1-vaccineringen runtom i landet på särskilda boenden för äldre och därefter har fas 2 inletts där personal inom vård och omsorg nu även omfattas. Effekten har varit påtaglig enligt vd:n Martin Tivéus:

Vi ser betydande effekter. Antalet smittade på våra äldreboenden har gått ned med 75 procent de sista två veckorna vilket är en kraftig förbättring. Inom ett par veckor räknar vi med att bara ha ett par enstaka fall.

Alla har fått första sprutan

Enligt Attendos vd har alla kunder inom företagets äldreboenden fått den första dosen och ungefär 60 procent är nu fullvaccinerade.

När det gäller medarbetare skiljer sig antalet från region till region där man påbörjat vaccineringen på vissa platser och är helt klar på andra ställen. Just vaccintvekan har varit ett omdiskuterat ämne i takt med att vaccineringen trappats upp. Bland Attendos anställda har det gjort en undersökning där fem procent uppger att de känner tveksamhet enligt Martin Tivéus.

Den övergripande merparten är positiv men vi jobbar mycket med information och har bland annat haft en professor i virologi som informerat de anställda. Vaccinering är ju på frivillig bas så det är ändå skönt att se att så många är positiva.

Annons

Annons

Viss tveksamhet

En medarbetare som inte vill ta vaccinsprutor kan dock få räkna med andra arbetsuppgifter, säger Martin Tivéus:

Ja, så kan det vara. Beroende på läget på enheten och vilka insatser som görs så har anställd chef rätt att fördela arbetet och vilka uppgifter som ges till någon som inte är vaccinerad.

Rent resultatmässigt vände samtidigt Attendo röda siffror till vinst och bolaget presenterar i samband med bokslutet nya finansiella mål till 2023. Samtidigt ser bolaget en fortsatt dämpad efterfrågan på äldreboendeplatser med en lägre beläggning under inledningen av 2021 jämfört med samma period föregående år.

Coronapandemin gör att det finns fortsatt tveksamhet hos potentiella kunder.

Vi börjar ändå se ljuset i tunneln och i takt med att vaccinationsprogrammet löper klart så hoppas vi att vi successivt kunna gå tillbaka till det normala. Vi tror att återgången kan börja under andra halvåret.
Fakta: Attendos delårsrapport i korthet
Nyckeltal (Mkr) Kvartal 4, 2020 Kvartal 4, 2019
Omsättning 3 065 3 054
Rörelseresultat 193 139
Resultat före skatt 4 – 52
Periodens resultat 4 – 40
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss