A-
A+

Vaccinering med Moderna pausas för yngre

'Risken är väldigt liten därför tycker jag inte att det finns anledning till oro', säger Anders Tegnell, men poängterar att det är bra att känna till vilka symptom man behöver vara vaksam på. Arkivbild.
"Risken är väldigt liten därför tycker jag inte att det finns anledning till oro", säger Anders Tegnell, men poängterar att det är bra att känna till vilka symptom man behöver vara vaksam på. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Folkhälsomyndigheten pausar vaccinationer med Modernas vaccin för personer födda 1991 eller senare. Orsaken är att data pekar på ökad risk för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck.

Annons

Annons

Den ökade risken syns främst hos unga vuxna och bland dem unga pojkar och män. Folkhälsomyndigheten (FHM) understryker att risken att drabbas av den typen av biverkningar fortfarande är väldigt liten.

"Nya preliminära analyser från svenska och nordiska datakällor pekar mot att sambandet framförallt är tydligt när det gäller Modernas vaccin Spikevax, i synnerhet efter den andra dosen. Riskökningen ses inom fyra veckor efter vaccinationstillfället, främst inom de två första veckorna", skriver FHM i ett pressmeddelande.

Starkare samband med Moderna

Risken att drabbas av inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck (myokardit eller perikardit) finns både för Pfizers och Modernas vaccin, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Det finns ett samband som är något starkare för Moderna, säger Rickard Ljung, professor på Läkemedelsverket.

Veronica Arthurson, chef för läkemedelssäkerhet, betonar att det handlar om en mycket sällsynt biverkning.

Det är viktigt att betänka att även om hjärtmuskelinflammation kan bli allvarlig tillfrisknar de flesta snabbt.

Fram till den 29 september 2021 har 10,6 miljoner doser av Comirnaty (Pfizer/Biontech) och 1,8 miljoner doser av Spikevax (Moderna) givits i Sverige.

Annons

Annons

Kommer inte erbjudas andra dos

Personer födda 1991 och senare som fått en dos av Modernas vaccin kommer inte att erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget, diskussioner pågår om den bästa lösningen för den gruppen. Totalt rör det sig om cirka 81 000 personer, skriver FHM.

Hur många fall som upptäckts i gruppen är oklart.

Det här är väldigt osäkra data från en preliminär studie, så vi har inte pekat på någon särskild nivå. Vi har fått ta del av den här studien från Läkemedelsverket och ser att det finns en skillnad mellan de vaccin som finns tillgängliga och då menar vi att det i nuläget är bättre att vi använder det vaccin där man inte ser de här signalerna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Folkhälsomyndigheten har för närvarande ingen plan för hur man ska gå vidare med dem födda 1991 och senare som fått en dos av Modernas vaccin och nu väntar på sin andra.

TT: Innebär det här att de kan komma att få vänta längre än planerat på sin andra dos?

Några veckor längre får man nog räkna med eftersom det inte finns någon lättillgänglig data, säger Tegnell.

"Ingen anledning till oro"

Tegnell betonar att den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, inte behöver känna sig orolig, men att det är bra att känna till vilka symptom man behöver vara vaksam på.

Risken är väldigt liten därför tycker jag inte att det finns anledning till oro.

Både myokardit (hjärtmuskelinflammation) och perikardit (hjärtsäcksinflammation) går ofta över av sig självt, utan att ge några bestående besvär, men misstänkta symtom bör bedömas av läkare på exempelvis en vårdcentral eller jourmottagning.

Anders Tegnell säger att de datauppgifter man fått från de nordiska länderna är närapå de enda som finns tillgängliga gällande den här specifika gruppen.

Det vi har hittat hittills är en ganska liten studie från Kanada som visar samma sak.

WHO och CDC sätter 18-årsgräns

Nu inväntar FHM svar från bland annat Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för att se om sambandet stärks ytterligare eller om det i stället verkar handla om en slump.

USA:s smittskyddsmyndighet CDC skriver på sin hemsida att Modernas vaccin rekommenderas för alla som är 18 år och äldre. CDC anger också att biverkningarna förekommer hos de som tagit det andra mRNA-vaccinet från Pfizer.

Världshälsoorganisationen WHO anger på sin hemsida att Modernas vaccin inte ska ges till personer som är yngre än 18 år, och hänvisar till att studier genomförs på området.

Hittills har drygt 3,3 miljoner doser av Modernas vaccin levererats till Sverige, med en prognos för ytterligare 180 000 denna vecka.

Hallengren: Utredning pågår

Socialminister Lena Hallengren kommenterar vaccinstoppet skriftligt till TT:

"Tack vare en strikt uppföljning är det möjligt att tidigt få in signaler även om eventuella mycket ovanliga biverkningar, så att dessa kan utredas ordentligt. En sådan utredning pågår nu. Jag vill samtidigt påminna om att Folkhälsomyndigheten fortsatt rekommenderar vaccinationer från 12 år och uppåt, men personer mellan 12 och 30 år rekommenderas Pfizers vaccin".

Hon skriver också att Folkhälsomyndigheten bedömer Modernas vaccin som både säkert och effektivt för dem över 30.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.