-
+

Vaccinet snart framme i Nya Zeeland

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.
Nya ZeelandTT-Reuters

Nya Zeeland får sin första leverans av Pfizer-Biontechs covidvaccin nästa vecka – mer än en månad tidigare än beräknat, meddelar premiärminister Jacinda Ardern.

Annons

Annons

Nya Zeeland har blivit känt som landet som lyckats stoppa spridningen av covid-19. Endast drygt 2 300 personer har testat positivt för coronaviruset på önationen, varav 25 personer har avlidit.

Det senaste budet var att de första vaccindoserna inte skulle levereras till Nya Zeeland förrän i slutet av mars, men nu drar vaccineringen alltså i gång tidigare än beräknat.

Det är glädjande att vi får doser så här tidigt under det första kvartalet, säger premiärminister Jacinda Ardern på en presskonferens.

Nya Zeelands botemedel mot virusspridningen har hittills stavats stängda gränser – och de som tillåts komma in i landet måste sitta i två veckors karantän på särskilda anläggningar.

De tusentals personer som arbetar med gränskontroller och på karantänanläggningar blir de första att börja vaccineras den 20 februari.

Nya Zeeland har beställt tillräckligt med vaccin för att täcka hela befolkningen på knappt fem miljoner människor, men den breda allmänheten väntas inte få tillgång till vaccin förrän andra halvan av året.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss