A-
A+

Vaccinpass på gym, krogar och läger väntar

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på en pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin.
Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på en pressträff om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin.
CoronavirusetTT

Fortsätter smittspridningen att öka kommer det bli aktuellt med vaccinpass på restauranger, gym och läger.

Det beskedet ger socialminister Lena Hallengren på en presskonferens.

Annons

Annons

Det enda skarpa besked som gavs på regeringens presskonferens var att det kommer att krävas covidpass från och med tisdag för resenärer från Norden.

Vi ser att läget försämras i pandemin, säger Lena Hallengren.

Samtidigt varslade hon och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell om skärpta rekommendationer nästa vecka. Då ska myndigheten också lämna nya scenarier.

Vi behöver förbereda oss på en förvärrad situation, säger Tegmark Wisell.

Påverkar inte julen

Det kommer dock inga skärpta rekommendationer som påverkar julen.

Det är inte tanken att de åtgärderna ska innebära någon större påverkan på vårt julfirande. Tack vare vaccinet har vi helt andra förutsättningar i år, säger hon.

På frågan om varför det inte införs fler restriktioner redan före jul, säger Tegmark Wisell att de "trycker hårt" på de rekommendationer och restriktioner som infördes den 8 december.

De nya skärpta restriktioner och rekommendationer som med "hög sannolikhet" presenteras nästa vecka kommer framför allt att gälla perioden efter jul och nyår, eftersom det är då människor samlas på arbetsplatser och skolor igen.

Annons

Annons

Extra omtanke

Däremot uppmanade Tegmark Wisell till ett försiktigt julfirande.

Vi behöver fira och umgås med lite extra omtanke i år. Välj de mindre kalasen. Tänk på att vara symtomfri och frisk när du träffar andra.

Hon säger att man ser en snabb spridning av omikronvarianten.

Även om vi har en mer gynnsam situation är vi mitt uppe i en pandemi. Vi kan inte leva som vanligt och måste visa omtanke mot varandra, säger Tegmark Wisell.

Regeringen har redan remitterat ett förslag om att införa vaccinationspass på gym och restauranger. Det kan bli aktuellt inom kort om läget försämras och då också gälla läger och större cuper, enligt Lena Hallengren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.