A-
A+

Vaccinpasskrav får liten påverkan på museerna

Museer och konsthallar kan få möjlighet att kräva vaccinationsbevis av sina besökare. På bilden Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild.
Museer och konsthallar kan få möjlighet att kräva vaccinationsbevis av sina besökare. På bilden Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Krav på vaccinationsbevis kan bli mer vanligt förekommande på platser för kulturverksamhet, efter ett regeringsbeslut på onsdagen.

Annons

Annons

För kulturverksamheter inomhus är kravet just nu att besökare ska ha minst tio kvadratmeter till förfogande. Men i framtiden kan museer och konsthallar få möjlighet att kräva vaccinationsbevis av sina besökare. Biblioteken omfattas däremot inte, eftersom dessa skyddas av grundlagen.

Regeringen har tagit en förordningsändring som öppnar upp för vaccinbevis i de här verksamheter. Regeringen säger inte att det ska genomföras bara att det kan, säger Sofia Brändström, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren.

Allt som omfattas av bestämmelser för allmän sammankomst och offentlig tillställning, det vill säga teater, film och konserter omfattas redan av krav på vaccinationsbevis.Om och när det kan bli aktuellt med vaccinpasskraven inom de andra kulturverksamheterna beror på smittspridningens utveckling, framhåller regeringen.

Införs inte nu

"Beslutet innebär att Folkhälsomyndigheten från den 12 januari 2022 kan införa föreskrifter om att vaccinationsbevis kan användas på serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och i långväga kollektivtrafik för att möjliggöra lättnader från andra restriktioner. Regeringens beslut innebär inte att föreskrifter om vaccinationsbevis införs i de verksamheter som omfattas", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten säger på en pressträff att beslutet är ett verktyg för eventuella framtida beslut, men att inget sådant är fattat i nuläget.

Regeringen hoppas att beslutet ska få fler att vaccinera sig. Men för landets museer innebär åtgärden inga större förändringar, enligt Maria B Olofsson, tillförordnad generalsekreterare för Sveriges Museer.

Det finns redan ett påbud om att minska trängseln, så det påverkar inte museerna i någon större utsträckning, säger hon.

Annons

Annons

Utländska vaccinpass

En annan fråga är viktigare, anser hon.

Något som är viktigt, och som vi har påpekat, är att utländska besökarens vaccinationspass ska vara giltiga. Då gäller det främst de populära museerna i Stockholm, till exempel Vasamuseet som har många utländska besökare.

För övriga delar av kulturbranschen gäller fortsatt de restriktioner som infördes den 23 december. På inomhusevenemang med fler än 500 deltagare är kravet vaccinationsbevis och en meters avstånd mellan besökare. För sammankomster inomhus med 20 deltagare eller fler tillåts endast sittande publik.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.