Vaccinsamordnaren om stoppet: Inte ovanligt

Richard Bergström, vaccinsamordnare för Sverige, säger att Astra Zenecas stopp av sina kliniska studier visar att man inte tar några risker i framtagandet av ett covid-vaccin. Arkivbild.
Richard Bergström, vaccinsamordnare för Sverige, säger att Astra Zenecas stopp av sina kliniska studier visar att man inte tar några risker i framtagandet av ett covid-vaccin. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Det är inte ovanligt att tillfälligt stoppa kliniska studier som Astra Zeneca nu har gjort, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Det visar att modellen fungerar. Vi tar inga risker och vi tar inga genvägar, säger han till TT.

Annons

Annons

Under tisdagen kom nyheten att det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca trycker på pausknappen för den tredje fasen av kliniska studier av sitt covid-19-vaccin. Detta efter att en försöksperson i Storbritannien har drabbats av en potentiellt oförklarlig sjukdom.

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, säger till TT att det inte är ovanligt att göra tillfälliga stopp när man utvecklar nya läkemedel eller vaccin, om man ser en allvarlig biverkan.

Bred portfölj

Stoppet visar att man inte tar några allvarliga risker eller genvägar vid framtagandet av vaccinet, säger Richard Bergström.

Det visar även att det finns ett behov av att ha en bred portfölj av flera vacciner, säger han till TT.

Sverige har genom ett EU-samarbete slutit ett avtal med Astra Zeneca om att köpa vaccin. Avtalet ger de deltagande länderna möjlighet att ta del av totalt 300 miljoner doser vaccin utifrån folkmängd. För Sveriges del blir det ungefär sex miljoner doser.

Planen är att Sverige ska sluta avtal med flera andra vaccintillverkare.

Jag hoppas naturligtvis att det här ska fortsätta att fungera, men vi har sagt från början att de första vaccinen som kommer är oprövade. Vi kan inte bara satsa på ett kort, utan vi måste ha flera olika alternativ att tillgå.

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet, ser det tillfälliga stoppet som ett bevis på att Astra Zeneca tar arbetet på högsta allvar.

De stoppar och utreder, precis som man ska göra.

Annons

Annons

Inte konstigt

När man vaccinerar så pass många som man gör i denna tredje fas är det inte konstigt om någon drabbas av en allvarlig sjukdom, oberoende av vaccinet, säger Sällberg.

Vi får hoppas att det är övergående, att personen mår bra och att det inte är associerat till vaccinet.

TT: Om det skulle visa sig att det är en riktig biverkning, men en extremt ovanlig sådan, kan man välja att gå vidare ändå?

Det gör man en bedömning av tillsammans med myndigheterna, det är de som kan ge tillstånd till att starta och även stoppa en klinisk studie. Skulle det dyka upp väldigt många sådana fall kanske man stoppar helt. Just därför är det så viktigt att man utreder om det finns kopplingar till vaccinet, säger Matti Sällberg.

Arbetet med att ta fram ett vaccin och få det till Sverige fortsätter, säger Richard Bergström.

Vi har ytterligare ett antal avtal på gång, jag tror vi har ytterligare sex avtal som ska tecknas inom de kommande veckorna. Vi är i princip färdiga, det är bara pappersarbete kvar.

Tidsplanen gäller

Bergström har tidigare uppgett att han tror på ett fungerande covidvaccin till början av 2021.

TT: Känns tidsplanen fortfarande rimlig?

Det gäller fortfarande. Vi har planerat för att flera olika vaccin ska komma samtidigt, Astra Zeneca är ett av dem. Sedan hoppas jag återigen att det här kan fortsätta – men om det inte gör det så har vi fler "back up"-alternativ som vi tagit fram.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons