-
+

Vaccinstriden får EU-basen att vackla

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen får kritik för sitt agerande under coronapandemin. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen får kritik för sitt agerande under coronapandemin. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Först för sent. Sedan för dåligt. Och förhastat.

Kritiken mot vaccinprocessen i coronapandemin får marken att vackla under EU-basen Ursula von der Leyen.

Annons

Annons

Pfizer-Biontech hoppas kunna utöka sina tidigare löften genom att leverera ytterligare 75 miljoner vaccindoser till EU under andra kvartalet i år.

Astra Zeneca har i sin tur lovat hitta nio miljoner doser till under första kvartalet, i tillägg till de 31 miljoner som är på väg.

Beskeden kommer sedan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i söndags hållit ett webbmöte med cheferna för de stora läkemedelsbolagen för att trycka på om vaccinleveranserna.

"För fort"

Frågan är bara om löftena är tillräckliga för att vaccinera bort en allt mer växande kritik mot von der Leyen själv.

Den tyska kommissionsordföranden är hårt ansatt efter några stormiga timmar i fredags kväll då kommissionens nya system för hårdare kontroll av vaccinexport höll på att leda till stängda gränser till Nordirland och kraftigt försämrade relationer till såväl Storbritannien som det egna EU-landet Irland.

Att von der Leyen snabbt backade tillbaka efter telefonsamtal med premiärministrarna i både London och Dublin har inte fått kritikerna att lugna sig.

Besluten tas för fort och i en för liten cirkel, beklagar sig en EU-tjänsteman anonymt för tidningen Financial Times.

Annons

Annons

Pressad talesman

EU-kommissionen försvarar sig med att alla kan göra misstag och vill inte gå in på vem som gjorde vad i fredags.

Det är sådant som sker när man arbetar i full fart. I mitt land har vi ett uttryck som säger att bara påven är ofelbar. Det viktiga är att man upptäcker det tidigt och korrigerar det, säger chefstalesmannen Eric Mamer när diverse EU-korrespondenter pressar honom i en hel timme på måndagen med frågor om von der Leyen.

Kritiken kommer extra olägligt för kommissionen som redan är hårt trängd av muttrande åsikter om de gemensamma vaccininköpen i EU. Att kommissionen förhandlat fram lägre pris per dos och bättre villkor när det gäller ansvarsfördelningen väger för tillfället inte alls lika tungt som det faktum att länder som Israel, Storbritannien och till och med USA redan vaccinerat betydligt fler.

"Drar skam"

Än så länge har ändå von der Leyen gott stöd bland både medlemsländerna och i EU-parlamentet.

Gamla kritiker andas dock morgonluft. Franska journalister ondgör sig över att kommissionsordföranden främst gör intervjuer på tyska. Tyska journalister upprepar i sin tur gärna den kritik som fanns kring von der Leyen under hennes tid som minister på hemmaplan.

"Ursula von der Leyens röra drar skam över Europa", skriver Peter Tiede, politikreporter på tidningen Bild i ett svidande gästinlägg i brittiska The Times på måndagen.

"De följande veckorna kan bli avgörande för hennes politiska framtid", konstaterar kollegorna på Der Spiegel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss