A-
A+

Vaccinteknik ska hjälpa cancersjuka

Biontech vill med hjälp av covidvaccinet ta fram hjälp för cancerpatienter. Arkivbild.
Biontech vill med hjälp av covidvaccinet ta fram hjälp för cancerpatienter. Arkivbild.
ForskningTT

Den teknik som använts för att ta fram covidvaccin ska användas för att ta fram hjälp för patienter med tjock- och ändtarmscancer. Det skriver Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Tyska Biontech, som utvecklade det första godkända mRNA-vaccinet mot covid-19 tillsammans med Pfizer, inleder nu fas 2-studier av ett vaccin som bygger på samma teknik och som ska ha i uppgift att lära immunförsvaret att attackera tumörceller.

Om det här fungerar, så kan vi tänka oss att metoden också kan användas vid andra cancerformer, till exempel vissa typer av bröstcancer och lungcancer, säger Biontechs vd Ugur Sahin till tidningen.

Målet är att förhindra återfall hos patienter där tumören har opererats bort, vilket drabbar en dryg tredjedel av alla kolorektalcancerpatienter. Resultaten väntas enligt DN vara klara om ungefär tre år.

Vaccinet innehåller en typ av genetisk kod, korta mRNA-sekvenser – samma sekvens som viruset använder sig av för att tillverka det så kallade spikeproteinet, som viruset använder för att binda till cellerna. Tanken är att kroppen ska lära sig att känna igen detta nyckelprotein och bilda antikroppar mot det.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.