A-
A+

Vaccintvång breder ut sig – men inte i Sverige

En protest utanför ett sjukhus i Baytown i Texas i USA, där anställda som vägrat att vaccinera sig mot covid-19 har fått sparken eller sagt upp sig.
En protest utanför ett sjukhus i Baytown i Texas i USA, där anställda som vägrat att vaccinera sig mot covid-19 har fått sparken eller sagt upp sig.
VärldenTT

Inget jobb, inga tågresor och inga restaurangbesök. Allt fler länder inför krav på covid-19-vaccin för att leva vad som tidigare ansetts vara ett normalt liv.

Liknande krav i Sverige är dock inte troligt, enligt forskaren Björn Rönnerstrand.

Annons

Annons

Massvaccination i Moskva den 13 juli. Ryssland är ett av de länder som infört vaccinkrav för vissa grupper i samhället.
Massvaccination i Moskva den 13 juli. Ryssland är ett av de länder som infört vaccinkrav för vissa grupper i samhället.
Björn Rönnerstrand på Som-institutet vid Göteborgs universitet har forskat bland annat kring svenskarnas syn på ett obligatoriskt vaccinationsprogram för barn.
Björn Rönnerstrand på Som-institutet vid Göteborgs universitet har forskat bland annat kring svenskarnas syn på ett obligatoriskt vaccinationsprogram för barn.

Frankrike, Australien, Storbritannien, Grekland, Italien. Listan på länder där covid-19-vaccin numer krävs för att få jobba inom vård och omsorg blir längre för varje dag. Andra länder går ännu längre – i exempelvis Fiji och Saudiarabien gäller vaccinationskravet för alla som helt enkelt vill ha en arbetsplats att gå till.

Det blir så klart begränsande, säger Björn Rönnerstrand, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.
Att människors rörelsefrihet begränsas har vi redan sett under pandemin. Vaccinet är ju egentligen ett sätt att avhjälpa just det.

I Sverige är alla typer av vaccin frivilliga. I en Som-undersökning 2018 sade sig dock en klar majoritet vara för ett obligatoriskt allmänt vaccinationsprogram för barn. Enligt Rönnerstrand var det framförallt äldre personer och de som läser mycket tidningar som var positiva till ett obligatorium.

Stödet var lägre bland de som saknar förtroende för sjukvårdspersonal. Det tror jag är en viktig faktor även när det gäller det pandemiska vaccinet.

Historiska protester

I exempelvis Frankrike, där det från och med augusti krävs vaccinintyg för bland annat tågresor, bio- och restaurangbesök, har vaccinskepsisen historiskt sett varit stor. Att införa strikta vaccinationskrav i ett sådant land innebär ett dilemma, menar Rönnerstrand.

Den typen av obligatorium behövs framförallt i länder där förtroendet för sjukvård och institutioner är lågt. Men med krav riskerar samtidigt förtroendet att bli ännu lägre.

Strikta krav riskerar att få de största motståndarna att reagera med att sparka bakut, tror Rönnerstrand. Historiskt sett har vaccinkrav rört upp känslor. Redan så tidigt som på 1800-talet väckte den obligatoriska smittkoppsvaccineringen missnöje i många läger, framför allt bland grupper som stod utanför samhället. Bland annat i Storbritannien gav sig tusentals vaccinmotståndare ut på gatorna för att protestera.

Annons

Annons

Frivillighet och transparens

Eventuellt kan åtgärder som upplevs som tvång få konsekvenser för människors vilja att göra andra insatser för att begränsa smittspridningen, enligt Rönnerstrand.

Men beroende på inställningen till covid-19 kan obligatorium säkerligen vara effektivt. Vi såg till exempel att väldigt många bokade vaccinationstid efter att de franska vaccinreglerna aviserades.

Även exempelvis Grekland och Ryssland kräver intyg på covid-19-vaccination för att gå på bio eller besöka barer och kaféer, i Grekland dock bara inomhus. Indonesien och Turkmenistan har löpt linan ut och infört vaccinationskrav för alla medborgare. Men att något liknande skulle ske i Sverige håller Björn Rönnerstrand inte för troligt.

I Sverige ska vaccinering bygga på frivillighet och transparens och det är också rimligt så länge vaccinationstakten är bra, säger han.
Även barnvaccinationsprogrammet har varit frivilligt i 40 år. Det har fungerat under lång tid, men så har vi också ett högt förtroende för svensk sjukvård.

Viktigt med information

I vissa länder har vaccinfrågan politiserats allt mer, däribland USA och Frankrike. I Sverige tycks vi dock vara mer överens – både politiskt och samhälleligt, enligt Rönnerstrand.

Det kan vara farligt att gå på för hårt med tvingande åtgärder om det finns politiska grupper som går emot och eldar på missnöjet.

Det är viktigt att påpeka att det finns andra metoder än tvång och krav för att få en befolkning att kavla upp, menar Rönnerstrand.

Som att nå ut bättre med information till grupper som har svårt att fånga upp den. Det borde vara första steget innan man inför ett obligatorium.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!