A-
A+

Vädjar om militärt ingripande i Haiti

FN:s biträdande generalsekreterare Amina Mohammed vädjade inför säkerhetsrådet om ett nytt ingripande i Haiti. Arkivbild.
FN:s biträdande generalsekreterare Amina Mohammed vädjade inför säkerhetsrådet om ett nytt ingripande i Haiti. Arkivbild.
HaitiTT-AP

FN:s biträdande generalsekreterare uppmanar alla länder som har möjlighet att överväga ett militärt ingripande i det enormt krisdrabbade Haiti.

Annons

Annons

Haitis regering vädjade i början av oktober till omvärlden om stöd i ett läge där befolkningen hungrar, sjukdomar sprids och väpnade gäng utövar allt större kontroll. Men inget land har klivit fram frivilligt för att skicka soldater.

Osäkerheten har nått nivåer som inte har skådats tidigare och människorättsbrotten är omfattande, sade brittisk-nigerianska Amina Mohammed inför FN:s säkerhetsråd, där hon hamrade in budskapet från generalsekreterare António Guterres om att ett ingripande krävs.
Väpnade gäng har utökat sina våldsamma brottshandlingar och använder mord och gruppvåldtäkter för att terrorisera och förtrycka samhället.

FN:s särskilda sändebud till Haiti, Helen La Lime, berättade för rådet att minst 280 mord skedde i landet bara i november och att kidnappningsfallen fortsätter att öka. Kolera sprids och omkring 20 000 människor lever i förhållanden som beskrivs som svältartade. Den haitiska polismyndighetens förmåga minskar hela tiden.

Det har gjorts FN-ledda ingripanden i Haiti tidigare, 1994 och 2004. Det har följts av anklagelser om våldtäkter och om att utländska soldater kom dit med kolera och startade en epidemi där nästan 10 000 människor avled.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.