Vädjar till Sverige om lättnad för Bornholm

Mellan Ystad i Sverige och Rönne på Bornholm, Danmark kan man vanligtvis åka färja. Arkivbild.
Mellan Ystad i Sverige och Rönne på Bornholm, Danmark kan man vanligtvis åka färja. Arkivbild.
DanmarkTT

Danmarks transportminister uppmanar den svenska regeringen att öppna för trafik från Bornholm via Sverige igen. Samtidigt vädjar danskar med sommarhus i Sverige om ett undantag för just dem.

Annons

Annons

Annons

Annons

Jag har nu på morgonen skrivit till min svenska ministerkollega med en uppmaning om att man omprövar, säger Benny Engelbrecht (S) till danska TV2.

Sverige har stängt gränsen till Danmark – och det ställer till problem på Bornholm eftersom det sätter stopp för förbindelsen mellan Ystad och Rönne. Många danskar reser över Sverige för att ta sig till och från Bornholm och nu oroar sig borgmästare Winni Grosbøll över att människor kan få problem att ta sig till familjen i jul.

"Ganska skakade"

Vi är ganska skakade på Bornholm. Det är två dagar till jul och det här påverkar många människors möjlighet att ta sig fram och tillbaka, säger hon till DR.
Det är otroligt kaotiskt. Det här är en av de tider på året då flest människor åker hem till sina föräldrar på Bornholm.

Sverige har infört inreseförbud från Danmark sedan en ny variant av coronaviruset upptäckts i landet. För danskar som vill till Bornholm innebär det att de måste flyga eller ta färja direkt till Själland – men enligt Grosbøll kommer platserna inte räcka. Även hon hoppas nu att den svenska regeringen ska göra ett undantag för Bornholm.

Annons

Annons

Omedelbart utsålt

De extra färjeavgångar som satts in mellan Rönne och Køge på Själland blev omedelbart utsålda på måndagskvällen, enligt Bornholmslinjens presschef Jesper Maack. Flygbolaget Dat har också satt in fler turer mellan Rönne och Själland.

Även föreningen Danske torpare vänder sig i ett brev direkt till den svenska regeringen, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Många hade tänkt sig att fira jul i Sverige och är besvikna. Ordförande Kim Høgh har förståelse för att Sverige vill stoppa smittspridningen.

Men jag förstår inte att vi som har fritidshus inte får ett undantag, säger han till SVT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons